2024. május 2. - Zsigmond

Folytatják a tárgyalásokat

Ma reggel tovább folytatódnak a tárgyalások a BKV Zrt. vezetősége és a szakszervezetek között az utóbbiak követeléséről, valamint az esetleges sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásokról.
2008. április 1. kedd 08:42 - Hírextra

A másfél tucatnyi közlekedési szakszervezet a tervek szerint április 7-én lépne sztrájkba, mert attól tartanak, hogy a paraméterkönyv-tervezetben rögzített járatcsökkentés leépítéseket okoz a vállalatnál. Azzal sem értenek egyet, hogy a járatcsökkentéseknek pusztán gazdasági indokai vannak, miközben szerintük a remélt megtakarítás egyáltalán nem oldaná meg a BKV Zrt. anyagi gondjait.

A hétfőn kezdődött tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre, mivel a BKV Zrt. vezetősége először a Fővárosi Kabinettel akar egyeztetni. Az esetleges jövő hét hétfői sztrájk idejére nyújtandó elégséges szolgáltatásokra pedig azért nincs még szakszervezeti javaslat, mert a cég menedzsmentje keddre ígérte, hogy a napi teljesítmény-adatokról tájékoztatja a szakszervezeteket. Az érdekképviseletek csak ezután tudják kialakítani ez irányú javaslatukat.

A BKV dolgozóinak több mint egyharmadát tömörítő két buszos szakszervezet március 21-én arra szólította fel a Fővárosi Önkormányzat felelős döntéshozóit, hogy a paraméterkönyv, a menetrend, a járatritkítások kérdéseiben ne hozzanak olyan döntést, ami az utasok számára káros, vagy a cég dolgozóinak érdekeit sérti.

A Cinkotai Autóbusz Üzem szakszervezete és a Fürst Autóbusz Szakszervezet által jegyzett dokumentum szerint a tervezett járatritkítások leépítéshez vezetnek majd a cégnél.

A pesti cinkotai és a budai Fürst buszos szakszervezetek emlékeztettek arra, hogy már tavaly tiltakoztak az indokolatlan járatritkítások ellen. Figyelmeztető sztrájkjuk eredményeként a cégvezetés egyebek közt kötelezettséget vállalt arra, hogy a paraméterkönyv esetleges változtatásával kapcsolatban "minden lényeges információt átad a szakszervezetek részére".

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) április 7-én üzemkezdettől délután egy óráig hirdetett sztrájkot a 10 százalékos járatritkítási tervek ellen tiltakozva, gazdasági és szociális jogaik védelme érdekében.

Az MTI információi szerint a VTDSZSZ reprezentativitása februárban 44 százalékra esett vissza a csaknem 13 ezer fős cégnél. A VTDSZSZ és néhány más szakszervezet, így a cinkotai között tavaly megromlott a viszony, mikor a VTDSZSZ szorgalmazására az érdekképviseletek többsége gyorsan elfogadta a cégvezetés béremelési ajánlatát, amelyről néhány szervezet még tárgyalni kívánt.
Pénteken véglegesíti álláspontját a Főpolgármesteri Kabinet a BKV ez évi paraméterkönyvével, összmenetrendjével kapcsolatban - közölték a testület hétfői ülésének résztvevői az MTI-vel, s hangsúlyozták, hogy az újabb, immár harmadik változatba a BKV-nak minden szakmai és kerületi javaslatot be kell építenie.

Nem a pénzügyi, hanem a szakmai prioritások mellett voksolt ugyanis a városvezetés, amelynek tagjai a második változat hétfői vitájában az egy héttel korábban 6 milliárdról 3 milliárd forintra mérsékelt BKV hiánycsökkentési szándékot sem támogatták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását