2024. április 28. - Valéria

Feszült légkör - Napirend előtt az Országgyűlésben

A Tibetben kialakult helyzetről, a közoktatási rendszer modernizálásáról, a Magyar villamos Művek (MVM) privatizációjáról, az iskolai agresszióról, valamint a számos helyen hiányzó háziorvosi szolgáltatásról beszéltek a képviselők kedden napirend előtt.
2008. április 1. kedd 12:15 - Hírextra
Gusztos Péter (SZDSZ) arról beszélt, hogy az SZDSZ egyre nagyobb aggodalommal tekint a Tibetben zajló történésekre. Véleménye szerint jelzésértékű lenne, ha Magyarország állami vezetői, politikusai nem vennének részt a pekingi olimpia nyitó-, valamint protokolláris ünnepségein.

Göncz Kinga külügyminiszter úgy fogalmazott: a tibeti helyzet megoldására konstruktív párbeszédre van szükség a dalai láma és a kínai vezetés között. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Magyarország ellenzi az olimpia átpolitizálását. Közölte: a magyar állami vezetők nem jelezték, hogy el kívánnak menni az olimpia nyitó rendezvényére, ezért távolmaradásuknak nincs különösebb jelentősége.

Tóth Tiborné (MSZP) az Új Tudás - műveltséget mindenkinek programról beszélt napirend előtt. Kiemelte: a program átfogó, a magyar közoktatás megújítására alkalmas elképzelés.
Mint hangsúlyozta, a kormány a következő három esztendőben évente mintegy 130-140 milliárd forinttal több pénzt fordít a közoktatás tartalmi megújítására. Hozzáfűzte: az évi 130-140 milliárd forint kétharmada európai uniós, egyharmada pedig hazai költségvetési forrás.
Arató Gergely oktatási államtitkár elmondta: a program mögé lehet és kell széles együttműködést teremteni.

Mint hangsúlyozta, az Új Tudás programot öt pillérre lehet bontani: első körben a korai fejlesztés megerősítését tűzi ki célul, második állomása az esélyegyenlőség megteremtése, harmadik fő eleme a tehetséggondozás, majd a közoktatás tartalmi fejlesztésével foglalkozik, és kitér a tanári, illetve pedagógus pálya presztízsének kérdésére, vonzóbbá tételére.
Herényi Károly (MDF) a Magyar Villamos Művek (MVM) privatizációjáról beszélt. Mint mondta, pártja véleménye szerint az MVM-et nem szabad szétszedni, mert olyan nemzeti nagyvállalat, ami stratégiai jelentőségű.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt válaszolta: az MVM holding vállalatcsoport tagjait senki nem akarja elherdálni. Az elindult folyamatnak többek közt az a célja, hogy a villamos energia árakat jobban kordában lehessen tartani - tette hozzá.

Hoffmann Rózsa (KDNP) az iskolai verekedések és tanárverések kapcsán a KDNP álláspontját olvasta fel. Azt mondta: mindenféle agressziót elítél a KDNP, kövesse el azt akár tanár, akár pedig diák. Az agresszió bűn, amit büntetés kell, hogy kövessen - tette hozzá. Mint kiemelte, pártja egyetért Újpest polgármesterével, aki kizárta a "krónikus" verekedő diákot az iskolából.
Az ellenzéki politikus szerint az iskola javításához vezető út első lépése a tanárok felemelése.
Arató Gergely oktatási államtitkár egyetértett azzal, hogy az iskolai agresszió minden formája elutasítandó. Hozzátette: fontos azonban, hogy olyan eszköz legyen a tanár kezében, amivel az ilyen esetek megelőzhetőek. Példaként említette az iskolapszichológus, valamint a nevelési tanácsadó jelenlétét az iskolákban.

Turi-Kovács Béla (Fidesz) közölte: annak a 2,5 millió szegény embernek a sorsáról kíván beszélni, akikről a politika hosszú ideje megfeledkezett. Mint kiemelte, ma Magyarországon 300 településen nincs háziorvos, így mintegy 600 faluban nincs valódi alapellátás.

Kincses Gyula egészségügyi államtitkár úgy válaszolt: a kormány fontos feladatának tekinti az alapellátás megerősítését, hiszen, mint kiemelte, az alapellátás az egészségügy legmeghatározóbb szegmense, ami személyes kapcsolatra épül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását