2024. április 28. - Valéria

Életveszélyes évfordulók

A szeretett szűlő halála tragikus esemény, de egy év múlva, a haláleset évfordulóján a gyászoló családtagok szívrohamának az esélye is megnő. Az Amerikai Kardiológus Kollégium idei kongresszusának első napján ismertette ezt a drámai adatot a venezuelai Ju
2008. április 1. kedd 07:30 - Hírextra
Az iparilag fejlettnek országokban világszerte a hirtelen szívhalál jelenti a felnőtt lakosság többségének a véget. A kutatók 102, esetet tanulmányoztak a teljes kór- és családtörténet ismeretében.

Az elhunytak életkora 37-79 év között volt. Az esetek csaknem 70 százalékában egyértelműen koszorúérbetegséget találtak, de Marqués és munkatársai azt keresték, volt-e olyan előzmény, ami megmagyarázhatta, miért éppen azon a napon történt a hirtelen szívhalál.

A vizsgálat szerint a halálesetek 13 százaléka éppen azon a napon következett be, amikor egy évvel korábban elhunyt valamelyik közeli családtag: egyiküknek mindkét szülője balesetben, hét esetben az apa, öt esetben pedig az anya halt meg éppen 365 napja.

A szülők halálát követő évben főleg a fiúgyermek esett áldozatul hirtelen szívhalálnak (80 százalék). A kutatók föltételezik, hogy a férfiak az előző esztendei tragédia lelki terhét nehezebben tudják földolgozni, mint a nők, és a stresszhormonnak nevezett kémiai anyagok ellen őket nem védik a női nemi hormonok.

Az előadó szerint a hirtelen szívhalál általában pillanatok alatt szívritmuszavar következtében játszódik le. Ha a közelben lévők azonnal észlelik és késedelem nélkül elkezdik a beteg újraélesztését, az áldozat jó eséllyel túlélheti a rohamot, de minden perc késlekedés átlag tíz százalékkal rontja az esélyt, vagyis tíz perces várakozás után az életben maradás reménye már nulla.

Több korábbi tanulmány igazolta, hogy ilyen helyzetekben a várható veszélyre az érintett családok fölkészíthetők. Ivan Mendoza, a tanulmány társszerzője hangsúlyozta, hogy a háziorvosnak tudnia kell: az ilyen évfordulók ugrásszerűen emelik annak a kockázatát, hogy a már ismert koszorúérbetegek éppen ezen a napon kapnak életveszélyes szívritmuszavart.

A veszély különösen a férfiakra érvényes, és az eleve magas szív- és érrendszeri kockázatú betegek - magas vérnyomással, vérzsírszinttel élők, cukorbetegek és túlsúlyosak - különösen veszélyeztetettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását