2024. április 19. - Emma

Eldorádó - Sokkoló régészeti felfedezés

Az Amerikában eddig ismert legrégebbi aranyékszer került elő Peru déli részén. A közel 4000 éve készül nyakéket a Titicaca-tó közelében egy temetkezési helyen találták - közölték kutatók az amerikai tudományos akadémia kiadványának keddi számában.
2008. április 1. kedd 17:25 - Hírextra
A felfedezés valóságos sokk volt - mondta Mark Aldenderfer, a tucsoni Arizonai Egyetem antropológusa.

A tudós egy telefoninterjúban elmondta: a múltban feltételezték, hogy egy társadalomban mezőgazdasági túltermelésre volt szükség ahhoz, hogy dísztárgyakat állítsanak elő. Az ebben a térségben az adott korban élt emberek azonban vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak. "Már elindultak a letelepedés felé vezető úton, de odáig még nem jutottak el" - mondta.
Valakinek azonban mégis volt ideje és tudása a dísztárgyat elkészíteni. Az antropológusok szerint a gazdagok viseltek ilyen ékszereket presztízsből. "Figyelj rám, sikeres vagyok" - ezt jelentették a kutatók szerint az ékességek.

A lelet helyéről nem lehet következtetni arra, hogyan készítették. Mindesetre úgy néz ki, mint egy nyers aranyrög, amelyet kőmozsárban mozsártörővel laposra kalapáltak. Ezután feltehetően egy fadarab köré tekerték, amíg cső formájú nem lett - mondta Aldenderfer.

A tudósok újra felfűzték a nyakláncot: kilenc aranycsövecskét és egy sor ugyanabban a sírban talált kerek, lyukas követ váltakozva. Ez utóbbiak a tudósok szerint között jádéból és türkizből készültek.
A második legrégebbi amerikai aranyékszert szintén Peruban találták meg, de jóval északabbra, és mintegy hatszáz évvel fiatalabb a most talált nyakéknél - mondta Aldenderfer.

Scott Raymond, a kanadai Calgaryi Egyetem régésze elmondta, hogy az előző régiségi rekordot tartó nyakéket egy perui hegyvidéken találták, és mintegy 3500 éve készítették.

A kutatást az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány és a Missouri Egyetem finanszírozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását