2024. május 3. - Tímea, Irma

Yoko Ono Abháziában

Abháziában azt remélik, hamarosan odalátogat Yoko Ono, hogy megmentse orosz nagynénje házát a pusztulástól. Anna Bubnova és nővére, Varbara több mint negyven évig élt Japánban. Az életüket bemutató szuhumi múzeum tíz éve, a grúz-abház konfliktus során sér
2008. március 31. hétfő 13:14 - Hírextra
John Lennon későbbi felesége gyerekkorában Anna Bubnovánál, nagynénjénél - apja fivérének feleségénél - tanult hegedülni.

Aza Argun, a város központjában lévő, romos kúriában tengődő múzeum igazgatója Yoko Onóhoz fordult segítségért. Ebben segítségére volt Irina Kozsevnyikova, aki személyesen ismerte a Bubnova nővéreket, s akit a kilencvenes évek elején egyszer már meglátogatott Szuhumiban Yoko Ono, hogy minél többet megtudjon nagynénjéről.

Bár válasz még nem érkezett, talán nem alaptalanul reménykednek John Lennon özvegyének segítségében, hiszen szerethette nagynénjét: 2007-ben titokban felkereste szülőházát is. A Tver közelében lévő épületben most Puskin múzeum van, de a híres vendég elismerte: az íróról alig hallott, csak nagynénje szobája érdekli.

A Japánban 1946 óta működő, neves muzsikusokat tömörítő Anna Bubnova-Ono professzor Közösség már megpróbált segíteni a múzeumnak, de az összegyűlt pénz csak a tető rendbehozására volt elég. A japán nagykövetség is kilátásba helyezte segítségét, de csak a Grúziától elszakadt Abházia elismerése után.

A nemesi Bubnov család mindhárom lánya igen tehetséges volt: a hegedűművész Annába egy szentpétervári koncertjén szeretett bele Szjuniti Ono zoológiaszakos japán egyetemista 1915-ben. Összeházasodtak, Japánba költöztek, s később követte Annát anyja, s nővére, a festőművész Varvara.
Akkoriban nem voltak divatban az európai hangszerek Japánban, Anna kezdett elsőként hegedűt tanítani. Férje halála után, 1960-ban nővérével visszaköltözött a Szovjetunióba, Szuhumiba, egy hruscsovkának nevezett panelházba, s ott élt élete végéig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását