2024. május 3. - Tímea, Irma

Sokaknál tünet nélkül van jelen az érszűkület

A tünetmentes betegek 15%-ánál diagnosztizálható az érszűkület, ami egyértelműen előrejelzi a gyakran egyidejűleg már meglévő, de még tünetmentes koszorúsér- vagy agyérbetegséget – derült ki az EReink Védelmében (ÉRV) program országos szűréseinek el
2008. március 31. hétfő 10:55 - Hírextra
A Magyar Hypertonia Társaság által, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indított program egyik fő célja a perifériás érbetegségben, közismert nevén érszűkületben szenvedő, még tünetmentes betegek felderítése, és kezelésük révén a magyarországi szív- és érrendszeri halálozás hatékony csökkentése.

Az érszűkület hazánkban összesen mintegy 400 ezer embert érint. Leginkább az alsó végtag verőereiben lép fel, és felismerését nagyban nehezíti, hogy sokáig nem okoz tüneteket. A betegség önmagában is veszélyes, és a betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére. Felismerés és kezelés nélkül a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal.

Az ÉRV program keretében 2007 májusa óta az ország 50 Hipertónia Centrumában olyan 50-75 éves férfiakat és nőket várnak szűrővizsgálatra, akik bármely okból a centrumokban vizsgálatra megjelentek. Az egyszerű és fájdalommentes műszeres vizsgálat, az ún. „boka/kar index mérés” során megmérik a vérnyomást a felkarokon és a lábakon. Az ebből kapott érték tünetmentes esetben is jelzi az érszűkület meglétét.

Sokaknál tünet nélkül van jelen az érszűkület

Az eddigi adatok szerint a több mint 13 ezer megvizsgált tünetmentes beteg mintegy 15%-ánál diagnosztizálható volt az érszűkület valamilyen formája. Az is kiderült, hogy az előfordulás gyakorisága a korral együtt nő, és a férfiak jellemzően nagyobb arányban érintettek mint a nők. Váratlan és megdöbbentő adat, hogy az 50 évesnél fiatalabbak között inkább a nők, és körükben majdnem minden tizedik megvizsgált magas vérnyomásos beteg érintett.

A megvizsgáltak 57%-a a hagyományos kockázatbecslés alapján kis vagy közepes rizikócsoportba tartozott, ám a két csoport tagjainak körében hasonló volt (9 vs. 11%) a betegség előfordulása. Ez azt mutatja, hogy a perifériás érbetegség egyértelmű, és eddig kellően még ki nem használt előrejelzője a gyakran már meglévő, de még tünetmentes koszorúsér- vagy agyérbetegségnek.

A kapott adatok szerint a tünetmentes betegség gyakorisága egyértelműen a magas korai és időskori halálozású régiókban a legmagasabb. Ezek alapján úgy tűnik, Magyarországon is igazolható a nemzetközi irodalomban már leírt összefüggés a felismerés és kezelés nélküli betegek életkilátásának drasztikus csökkenéséről.

Több mint ötezer (5177) személy adatainak feldolgozás után látható, hogy a tünetmentes perifériás érbetegség kialakulása során a dohányzás, a cukorbetegség, a magas testtömegindex és vérnyomás, valamint a már lezajlott szívinfarktus a kiemelendő rizikófaktorok. A dohányzás közel megháromszorozza, a már lezajlott szívinfarktus pedig megduplázza, de a magas vérnyomás (>140/90 Hgmm) és cukorbetegség is kb. másfélszeresére növeli a betegség kialakulásának esélyét.

A nagyközönségnek szóló, a programmal kapcsolatos tudnivalókat összefoglaló www.ervprogram.hu címen elérhető honlap, valamint az ország bármely részéből helyi tarifával hívható (06) 40/918-020 számú információs vonal egyaránt megújult és kibővített tartalommal jelentkezik hamarosan.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását