2024. május 2. - Zsigmond

A Kiküldetés terve nyerte a magyar fordulót

Odze György és Hutlassa Tamás Kiküldetés című nagyjátékfilmjének terve lett a 2008-as Hartley-Merrill Nemzetközi Forgatókönyvíró Pályázat magyarországi fordulójának nyertese - közölték a pályázat magyarországi képviselői hétfőn az MTI-vel.
2008. március 31. hétfő 19:51 - Hírextra
A verseny következő lépéseként a nyertes forgatókönyv továbbjut a nemzetközi fordulóba, amelynek eredményhirdetése a cannes-i filmfesztiválon lesz - olvasható a közleményben, amelyet Zakariás Eszter és Mátis Inez jegyez.

A Kiküldetés az 1983-ban rejtélyes körülmények között elhunyt irodalomtörténész és műfordító, Elbert János halálának körülményeire ad lehetséges magyarázatot, miközben a főszereplő tragédiáján keresztül bemutatja a kor politikai légkörét, a titkosszolgálatok egymásnak feszülését, s a hatalmi rendszerrel bármilyen szinten kapcsolatba kerülő emberek fenyegetettségét.
A pályázaton második helyezett lett Németh Attila Égigérő Bomba című forgatókönyvével: a Budapesten született, majd az Egyesült Államokba költözött fizikus, Szilárd Leó életét és az atombomba feltalálását feldolgozó történelmi játékfilm tervével.

A harmadik helyen holtversenyben végzett Patik László Egy szuka című tervével és Zakariás László A Lada című könyvével. Patik László műve groteszk történet egy hajléktalanról, aki egy kutya segítségével rengeteg pénzhez és ezzel hatalomhoz jut, s akinek egyetlen vágya van csupán, visszahódítani feleségét. Zakariás László munkája "bájos, humoros mese" egy titokzatosan eltűnt, majd ugyanilyen rejtélyesen előkerült Ladáról, és a nyomozásról, amely megpróbálja kideríteni, kik és miért lophatták el a lakótelepen parkoló régi autót.

Az első három helyezett közül egy kiválasztott könyv részt vehet majd a Fade In forgatókönyves fórumon.

Az idei forgatókönyvíró-verseny magyarországi zsűritagja Sára Júlia filmrendező és Bacsó Zoltán operatőr volt. A pályázatra Magyarországon született vagy Magyarországhoz szorosan kötődő alkotók jelentkezhettek, akik legfeljebb egy megfilmesített nagyjátékfilm forgatókönyvével rendelkeznek. Műfaji megkötés nincs, a Hartley-Merrill pályázat minden, legfeljebb két író által jegyzett, eddig még nem publikált anyagot elfogadott.

A Los Angeles-i RKO Pictures filmprodukciós cég vezetői, Ted Hartley és Dina Merrill által 1989-ben útjára indított versengés célja a forgatókönyvíró tehetségek felkutatása és támogatása. A Nemzetközi Filmművészeti Alap (Foundation for International Film Artists) által meghirdetett megmérettetés nemzeti fordulóit az idén 13 országban tartották meg. A kiválasztott nemzeti zsűri a pályázók nevének ismerete nélkül bírálta el a benevezett forgatókönyveket.

A pályázat alapítása óta a magyar forgatókönyvírók a nemzetközi mezőnyben is jelentős eredményeket értek el: 1993-ban Enyedi Ildikó Bűvös vadász című forgatókönyve a nemzetközi fordulóban első díjat nyert, 1997-ben és 1998-ban is magyar forgatókönyvírók - Czető Bernát László és Gárdos Éva - kapták a nemzetközi fordulóban az első díjat, míg 2000-ben Szilágyi Andor a nemzetközi versenyben második lett.

A nemzeti pályázat első helyezettje 2006-ban Fazakas Péter és Csurgó Csaba Para című forgatókönyve volt, tavaly pedig Tóth Csaba és Gál Péter Weekend című forgatókönyve nyerte el az első díjat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását