2024. május 18. - Erik, Alexandra

Christopher Walken ünnepel

Hatvanöt éve, 1943. március 31-én született Christopher Walken Oscar-díjas amerikai színész. Ronald Walken Queensben (New York), metodista bevándorló szülők harmadik fiaként látta meg a napvilágot.
2008. március 30. vasárnap 16:48 - Hírextra
A gyerekek sokat segítettek iskola után a szülők pékségében. Az édesanyja gyakran vitte fiait televíziós meghallgatásokra és fotózásokra. Ronnie első "munkáját" háromévesen kapta: egy naptárfotózáshoz kellett kiscicákkal pózolnia.

Tízévesen már rendszeresen szerepelt tv-show-kban testvéreivel, akikkel együtt táncoktatásra is járt. Elhatározásában, hogy színész lesz, csak egyszer, tizenöt évesen ingott meg, amikor egy rövid ideig együtt dolgozott egy oroszlánidomárral. A középiskola után a Long Island-i Hofstra Egyetemen tanult, de nem szerzett diplomát. Pályáját - musical táncos képesítéssel - a Best Foot Forward című musicalben kezdte Liza Minelli oldalán. Összesen több mint 60 színházi produkcióban szerepelt. Alakításaiért megkapta az Obie-díjat (A sirály), a Theatre World-díjat (The Rose Tatoo) és a Clarence Derwent-díjat (Az oroszlán télen).

Első említésre méltó filmszerepét Sean Connery mellett játszotta Az Anderson magnószalagokban (1971), első nagyobb sikerét pedig az Annie Hall-lal (1977) aratta, amelyben Diane Keaton tébolyodott bátyját játszotta. Az igazi áttörést a vietnami háború borzalmait és utóhatását bemutató A szarvasvadász (1978) hozta meg számára: az érzelmileg tönkrement Nick megformálásáért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában elnyerte az Oscar-díjat.

Walken megbízható színész, akire főleg ijesztő és bizarr kinézete - frizurája, sápadt, beesett arca, dermesztő tekintete - miatt a rendezők előszeretettel osztják lelkileg labilis, az őrület határán egyensúlyozó figurák és gonosztevők szerepét. A James Bond-sorozat egyik darabjában, a Halálvágtában (1985) a szuperkém fő ellenlábasát, Az Álmosvölgy legendájában (1999) pedig a Fejnélküli Lovast keltette életre. Emlékezetes alakítást nyújtott a Tiszta románcban (1993) és a Ponyvaregényben (1994) is.

Eddig több mint száz filmben játszott. Díjai az Oscar-díjon kívül: Joseph Jefferson-díj (1970-71), a New York-i filmkritikusok díja, az amerikai filmszínészek díja (2003), BAFTA-díj (2003) az amerikai filmkritikusok díja (2003), a montreali legjobb férfialakítás díja (2004).

A Stephen Spielberg rendezte Kapj el, ha tudsz! (2002) című filmért nemcsak a BAFTA-díjat kapta meg, hanem mint a legjobb férfi mellékszereplőt, Oscarra is jelölték. Mozitörténeti érdekesség, hogy ugyanebben az évben jelölték a Razzie Awards-ra a legrosszabb mellékszereplő kategóriában is (A házimaci, 2002). Walkenen kívül ez a "bravúr" csak egy színésznek sikerült.

Tehetségét az utóbbi években egyre többször csillogtatja meg vígjátékokban is (Románc és cigaretta, 2005; Távkapcs, 2006; Hajlakk, 2007). Szabadidejében színdarabokat ír, produceri feladatokat vállal; ő rendezte és írta a Popcorn Shrimp-et, és még videoklipben is (Fatboy Slim: Weapon of Choice) táncol. Kevesen tudják róla, hogy George Lucas eredetileg neki szánta Hans Solo szerepét a Csillagok háborújában.

Nevét 1964-ben változtatta meg Christopherre, de manapság szereti, ha egyszerűen csak Chris-nek szólítják. 1969 óta nős. Felesége sorozatok, többek között a Maffiózók szereposztó igazgatója.

Saját bevallása szerint teljesen hétköznapi emberként éli mindennapjait, arra várva, hogy egyszer a filmvásznon is csak egy átlagos figura lehessen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását