2024. április 28. - Valéria

Kövér a kormánykoalíció "agóniájáról"

Kövér László szerint a normális politikai demokrácia kiépítésének, a jobb- és baloldal közti megértésnek az a feltétele, hogy eltűnjön a közéletből az SZDSZ által képviselt politika garnitúra és mentalitás - a Fidesz választmányi elnöke erről az MTI-nek a
2008. március 30. vasárnap 07:12 - Hírextra

"Meggyőződésem, hogy annak a politikai garnitúrának, annak a politikai mentalitásnak az eltűnése a magyar politikai közéletből, amit az SZDSZ képvisel, a kiinduló feltétele a normális politikai demokrácia kiépítésének, az úgynevezett baloldal valódi baloldallá válásának, meg az úgynevezett jobb- és baloldal egymással történő szóértésének is" - mondta Kövér László.

Szerinte az MSZP-SZDSZ kormányzás elmúlt 10 éve arra példa, hogy "nem tudnak egymás nélkül meglenni", ugyan az SZDSZ mindig fenyegetőzik, de nincs abban a helyzetben, hogy ezt beváltsa, hiszen ha kilép a koalícióból, akkor egy következő parlamenti választáson eltűnik a politika süllyesztőjében. Ott, ahová való - jegyezte meg Kövér László.

A fideszes politikus a kormánykoalíció és az "úgynevezett magyar baloldal" jelenlegi helyzetét egy "nagybeteg ember agóniájához" hasonlította, amely eltarthat évekig, de gyorsan véget is érhet.

Mint mondta, a politikai ráció - egy normálisan működő demokrácia normálisan működő szereplőit figyelembe véve - azt diktálná, hogy az MSZP "olyan gyorsan szabaduljon meg Gyurcsány Ferenctől, amilyen gyorsan csak lehet".

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz nem is kommentálja a koalíció és az SZDSZ belső ügyeiről szóló híreket, Kövér László azt mondta, itt az események önmagukért beszélnek, a folyamatok maguktól mennek előre.

Gyurcsány Ferenc sértődött, arrogáns reakciója a népszavazásra, az SZDSZ koalíciós együttműködésért felelős államtitkárának "gúnyos, megvető" kommentárja, ami után a megalázott Gyurcsány Ferenc kénytelen elviselni, hogy Horn Gábor helyén marad, "mert különben kicsúszik a hátsó fele alól a miniszterelnöki szék", "ahogyan egy nem mérhető támogatottsággal rendelkező törpepárt diktálja Gyurcsány Ferencnek és az MSZP-nek a haladás irányát", ahogyan az SZDSZ-ben megmutatkoznak a "morális rothadás" végső tünetei - sorolta az önmagukért beszélő eseményeket Kövér László, majd hozzátette: "elvennénk belőle, ha ehhez bármit hozzá akarnánk tenni".

Úgy vélte, hogy a Fidesz az MSZP lebecsülésének hibáját nem követheti el, még akkor sem, ha az MSZP támogatottságát, belső kohézióját tekintve ilyen "mély gödörben" 1990 óta nem volt.

Ugyanakkor szerinte az eddigiekkel szemben a helyzet most más, mert az MSZP nem mindössze pillanatnyi politikai nehézségekkel küzd, hanem elveszítette az identitását, erkölcsi értelemben tönkrement, és nem tudni, hogy lehet-e reparálni, vagy pedig meg kellene kísérelni inkább valakinek egy új alapokon épülő baloldali párt felépítését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását