2024. május 8. - Mihály

"A művésznek az életet kell szolgálnia"

Március 29-én tartotta idei közgyűlését a Magyar Művészeti Akadémia a Budai Várban, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában.
2008. március 29. szombat 22:20 - Hírextra

A tanácskozást két előadás nyitotta. Maróth Miklós akadémikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára Művészet és identitás címmel tartott előadást. Az arab világ és az európai történelem példáival igazolta, hogy a személyes identitások sokaságából kiemelkedve a közösségek kulturális értékazonossága teremti meg azt a biztonságot, ami éltető jövőképet is ad az embereknek. A multikulturális társadalom, mint jövőkép csak a kényszerű együttélés mögött rejlő veszélyek elfedését szolgálja. Somogyi Győző festőművész A művész hitele címmel mondta el gondolatait a modernitás szorításában alkotó ember felelősségéről. Kifejtette, hogy a művésznek nem a saját egyéniségét és személyiségét kell kibontania. "Nem az a feladatunk, hogy önmagunkat kifejlesszük és bemutassuk, hanem az örök értékeket, Istennek a teremtő és gondviselő tervét kell szolgálnunk. Úgy is mondhatjuk - nem ennyire vallásosan -, hogy a művésznek az életet kell szolgálnia."

A testület megtárgyalta és elfogadta az elmúlt évről készült szakmai és gazdálkodási beszámolót, majd több új tennivalóval kiegészítve a javasoltakat döntött az idei feladat- és gazdálkodási tervről.
A közgyűlés az elnökség javaslatára úgy határozott, hogy a Magyar Művészeti Akadémia 2008. évi aranyérmét - néprajzkutatói, oktatói, közösségszervezői és ismeretterjesztő munkássága elismeréseként - dr. Andrásfalvy Bertalan pécsi egyetemi tanárnak adja. A díj átadására májusban kerül sor.

Kiadó: Magyar Művészeti Akadémia

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását