2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Díjat kapott a környezetfizikus

"A csillagászat és a természetvédelem is gyerekkori álmom volt, ám csillagászhallgatóként a rendszerváltozáskor éreztem meg igazán, hogy le kell jönni a kozmoszból a földre, az átalakulási folyamatokban szükség lesz a fiatal agyakra, ekkor kezdtem termész
2008. március 28. péntek 14:37 - Hírextra

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett kutató volt az első az ELTE fizikus szakán, aki szakdolgozatát környezetfizikából írta. "Egy lehetséges mecseki radioaktív hulladéktároló szakértői véleményéhez járultam hozzá egy geofizikai modellel" - emlékezett.

A témaváltáshoz éppen jókor érkezett az 1990-ban kiírt Tempus ösztöndíj, amellyel még a diploma előtt Nagy-Britanniában, egyéni tanrend szerint tanult környezetfizikát. Az energetika mellett 2-3 évvel később tette le voksát. "Környezetfizikusként az atomenergia kézenfekvő terület volt, de pár év ezen való munkálkodás után nem akartam rátenni az életemet" - mondta Ürge-Vorsatz.

Doktori iskolába már környezetfizikai témában pályázott. "Európában szűk kutatási szakterületeken lehet dolgozni a doktori iskolákban, az Egyesült Államokban volt lehetőség arra, hogy sokféle kurzust vegyek fel." A kutató azóta foglalkozik energiahatékonysággal, fenntartható energiagazdálkodással és energiapolitikával, valamint megújuló energiaforrásokkal.

Jelenlegi kutatási témái között az energiahatékonyságé a vezető szerep. "Megpróbálunk a műszaki-természettudományos és a szakpolitikai oldal közötti határterületen dolgozni. Kevés olyan munkacsoport van a világon, amely ezen a területen működik."

Arról sok adat áll a kutatók rendelkezésére, hogyan alakul az energiafelhasználás addig a pontig, amíg eljut a fogyasztókhoz, ettől a ponttól tovább azonban nincs adat. Ezért Ürge-Vorsatz Diána csoportja most több olyan projektbe kezd, melyekben az energiahatékonyságnak ezt az oldalát vizsgálják.

A díjat Ürge-Vorsatz Diána az indoklás szerint a 2007-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) hazai képviselőjeként az éghajlatváltozás terén végzett széleskörű tudományos kutatómunkája elismeréseként kapta. A kutatót a magyar kormány terjesztette elő a bizottságban való részvételre, az IPCC pedig nemzetközileg elismert munkája alapján választotta ki.

A kormányközi klímavédelmi testülethez hasonló módon most kezdi munkáját egy, az energiával foglalkozó nemzetközi testület is, melyben Ürge-Vorsatz egy munkacsoportot vezet. A Globális Energiaértékelés (Global Energy Assessment) programjában több száz nemzetközi szakember részvételével zajlik a munka, 2010-re várható, hogy elkészül jelentésük.

"A Közép-európai Egyetemen április 21-én nyitjuk meg azt a központot, mely az éghajlatot és a fenntarható energiapolitikát kutatja. Azt, hogy nagy az igény erre a témára jelzi, hogy többfelé a világban nyíltak hasonló intézetek, melyek gyorsan naggyá nőtték ki magukat" - számolt be terveiről Ürge-Vorsatz.

A kutatónő szabadidejét családjával tölti, négy gyerekével és férjével. A természet szeretete közös jellemzőjük, mely Ürge Diánánál diákkoráig nyúlik vissza, amikor országos bajnok is volt tájékozódási futásban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását