2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Vasarely-kiállítás sikere

A Vasarely-kiállítás tizenötezredik látogatóját köszöntötte pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeumban az intézmény igazgatója, aki bejelentette, hogy a tárlatot egy héttel meghosszabbítják. Zombori István elmondta: az óriási érdeklődés miatt döntöttek úgy,
2008. március 28. péntek 15:25 - Hírextra
A pénteki szerencsés látogató egy szegedi iskolás csoporttal érkezett, ezért az egész csoportot köszöntötte a múzeumigazgató. A győztesnek járó ajándékcsomagot a kísérő pedagógusra bízták.

Az ötödikes diákok az utolsók, akik iskolájukból megtekintették a tárlatot. Mint azt Herédiné Szűcs Ildikó tanár elmondta, igen nehéz megszervezni egy hasonló látogatást, mert az órák rövidek, a gyermekek pedig sokan vannak. Ez a kiállítás azonban annyira különleges, hogy az intézmény összes felsős tanulójával, azaz több mint háromszázötven gyermekkel szerették volna megismertetni.

A Móra Ferenc Múzeumban február 18-án nyílt Vasarely-tárlat a művész életművének sokszínűségét mutatja be. A kiállításon megtekinthető negyvenhárom alkotást a pécsi intézmény és a budapesti Szépművészeti Múzeum, valamint magángyűjtők anyagából válogatták. Az április első vasárnapjáig látható tárlatot kamara-kiállítás egészíti ki, amelyet hazai családi és magángyűjteményekben található Vasarely-művekből rendeztek.

Victor Vasarely, az op-art festészet kiemelkedő alakja Pécsett született 1906. vagy 1908. április 9-én, Vásárhelyi Győző néven. 1928-ban került a budapesti Műhely Akadémiára. Egy grafikai pályázat nyerteseként jutott ki Párizsba, ahol illusztrációkat és alkalmazott grafikát készített. Első munkáin fekete-fehér formák optikai hatására jött létre ábra, az alkotó 1947-ben tért át a nonfiguratív művekre. A hazai művészeti közéletbe 1969-es budapesti kiállításával tört be. A művész 1997. március 15-én hunyt el Párizsban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását