2024. április 18. - Andrea, Ilma

A budavári labirintus lelakatolva

Bezáratta a 25 éve működő budavári labirintust pénteken az I. kerületi önkormányzat. Az indoklás szerint a működtetőnek nincs engedélye. A bezárás egy sajtótájékoztató keretében történt, éppen amikor egy turistacsoport be akart menni a labirintusba.
2008. március 28. péntek 16:08 - Hírextra
Deák Ferenc, a budapesti I. kerületi önkormányzat jegyzője beszámolt arról, hogy az üzemeltető Budavári Labirintus Kft.-nél múlt hétfőn kereskedelmi igazgatási ellenőrzést tartottak, a működési engedélyt nem tudták bemutatni, így a vonatkozó kormányrendelet értelmében a bezárásról határoztak.

A jegyző elmondása szerint ezután nem fogadhat a várlabirintus látogatókat, aki pedig az annak kapujára elhelyezett zárat feltöri, bűncselekményt követ el.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre Deák Ferenc elmondta, hogy az üzemeltető nem kért, így nem is kaphatott működési engedélyt, amelyhez - természeti képződményről lévén szó - még a környezetvédelmi tárca engedélye is szükséges lett volna. Hozzátette, hogy a pénteki eljárás során a tárca egyik képviselője, Molnár Katalin is jelen volt.

A jegyző kifejtette: az év elején jogerőre emelkedett a Fővárosi Ítélőtábla személyiségi jogi perben hozott döntése, amely szerint a mostanáig üzemeltető kft. nem a jogutódja annak a szervezetnek, amely 1983 óta végezte a turisztikai szolgáltatást. Ezután ma is tartó birtokvédelmi eljárások indultak a Budavári Labirintus Kft. ellen, melynek során szerintük kiderült, hogy az üzemeltető jogtalanul elfoglalta a barlang további részeit is.

Deák Ferenc beszélt arról is, hogy az eljárás során szakhatóságok működtek együtt, amelynek keretében "ki kell térni az élet- és vagyonbiztonságra is".

Ehhez kapcsolódóan Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat részéről az eljárás független szakértőjeként kifejezésre juttatta, hogy a budai Vár alatti barlang "fokozottan védett természetvédelmi érték", amit engedély nélkül átalakítani "természetvédelmi bűncselekmény".

Hozzátette, hogy a Budavári Labirintus Kft. ezen a természetvédelmi területen "zavaros körülmények között üzemeltette a közművet", vendéglátóipari tevékenységet folytatott, ráadásul éjjel-nappal üzemeltette, amelynek külön feltételei vannak. A kft. a biztonsági előírásokat áthágva kincstári engedély nélkül avatkozott be a természet rendjébe, holott a barlang "a magyar állam tulajdona".

Erdélyi Gábor, a Budavári Labirintus Kft. ügyvezető igazgatója újságírói érdeklődésre ezzel szemben elmondta, hogy szerinte az I. kerületi önkormányzat fektetett be a barlangba 300 millió forintot illegálisan, anélkül, hogy a képviselő-testület megszavazta volna.

Mint elmondta, a tevékenységek között szerepelt pornófilmforgatás és techno-rendezvény is, az ellenük folytatott eljárással pedig éppen erről igyekszik az önkormányzat a figyelmet elterelni.

A szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy ők nem végeztek kereskedelmi hatósági tevékenységet, emiatt ilyen típusú engedélyre nem is volt szükségük. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal, a V. és II. kerületi igazgatási iroda is megállapította ezt - folytatta.

A várbarlangot szerinte állami hozzájárulás nélkül kisajátította, "jogcím nélkül bitorolta" az I. kerületi önkormányzat, melynek során esti magánrendezvényeikkel nagy pusztítást végeztek a természeti képződményben.

A vár alatti barlangrendszer hévizes feltörések és kimosódások révén jött létre, nagysága világviszonylatban egyedülálló. A hévizes barlangfülkék egyszerre jelentettek menedéket és vadászterületet a félmillió évvel ezelőtt itt megjelenő ősember számára.

Az 1980-as évek elején itt kapott otthont az első magyar panoptikum. Az 1997-es rekonstrukciós munkálatok nyomán több, mint 4000 négyzetméteren hoztak létre kiállítási helyiségeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását