2024. április 27. - Zita

Rekreációs központ Józsán

Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint mintául szolgálhat az ország számára az a rekreációs központ, amelyet Debrecen józsai településrészén hozott létre az Észak-alföldi Rekreációs, Mentális és Oktatási Központ (ÉRMÉK) Közhasznú Alapítvány.
2008. március 27. csütörtök 17:04 - Hírextra
Mintául szolgálhat az ország számára, hogy akadálymentesíteni nemcsak rámpák építésével kell, bár azokra is nagy szükség van, hanem akadálymentesítést jelent a befogadó környezet kialakítása, amikor a közösség ereje járul hozzá a mozgásukban korlátozott emberek szabadságának növeléséhez - mondta a kancelláriaminiszter csütörtökön, a józsai rekreációs ház avatásán.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter ugyanakkor fontosnak nevezte a megváltozott munkaképességűek életesélyeit növelő intézményrendszer kialakításának támogatását.
"Magunk sem vagyunk addig szabadok, amíg ezt az intézményrendszert nem biztosítjuk" - jegyezte meg ezzel összefüggésben Kiss Péter.

A kancelláriaminiszter szerint nem a sajnálat jut eszünkbe a fogyatékosok láttán; az egyenlő esélyek az ember tiszteletéből indulnak ki.

Kiss Péter szólt arról is, hogy a 2007-2010 közötti időszakra vonatkozó új Országos Fogyatékosügyi Program megvalósulásához a kormány 8 milliárd forinttal járul hozzá a költségvetésből, amelyhez további 100 milliárd forint uniós támogatás párosul.

Az ÉRMÉK Közhasznú Alapítványt 1994-ben Oláh Zoltán józsai lakos hozta létre, aki egy évvel korábbi balesete nyomán kényszerült tolószékbe. Az avatáson is jelen levő Oláh Zoltán álmodta meg a józsai rekreációs központot - mondta el az átadáskor Nánási János, az alapítvány jelenlegi elnöke, aki 2003-ban bekövetkezett balesete után lett mozgáskorlátozott.

Szavai szerint 18 év feletti megváltozott munkaképességűek, főként mozgáskorlátozottak részére hozták létre a nappali rekreációs foglalkoztatót. A 18 év alattiak számára ugyanis vannak ilyen intézmények, de a felnőtt mozgáskorlátozottaknak már nem biztosított a teljes rekreáció.

A józsai rekreációs ház felépítéséhez az alapítvány 2005-ben 60 millió forint támogatást nyert az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácstól, 2006-pedig a Szociális és Munkaügyi Minisztérium adott további csaknem 7 millió forintot. Az 566 négyzetméter alapterületű központ kialakítása mintegy 90 millió forintba került.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását