2024. április 27. - Zita

Lekurvázta, majd leköpte a tanárát

Egy 17 éves kaposvári szakiskolás diáklány egyik tanárát durván becsmérelte, lekurvázta, egy másik tanárát leköpte, a diáktársait pedig rendszeresen terrorizálja; a tanárok tehetetlenek, a szülők együttműködésére nem számíthatnak, s köti őket a 18 éves ta
2008. március 27. csütörtök 11:57 - Hírextra
Géger Teréz, a deviáns viselkedésű lány német-pedagógia szakos osztályfőnöke csütörtökön az MTI-nek azt mondta: nem haragszik sem a családra, sem a diáklányra, de belefáradt, s azt fontolgatja, hogy 18 év után elhagyja a pedagóguspályát.

"Többször jeleztük, hogy gondok vannak, de mindenki bedugta a fejét a homokba" - mondta a tanárnő, aki úgy érzi, a pedagógusok tehetetlenek az ilyen diákokkal szemben.

Mint arról beszámolt, ez egyik diákot a szülei nemhogy más iskolába, de még a városból is elvitték, mert miután az iskolatanácsban elmondta, hogyan viselkedik az osztálytársa, a kifogásolt viselkedésű lány szülei megfenyegették.

Rajta kívül még négy gyereket vittek el más iskolába. Öt diákot vesztettem el egy miatt - tette hozzá, hangsúlyozva: emiatt már eddig is lelkiismeret-furdalása volt.

Az őt és családját rendszeresen becsmérlő diáklányról úgy nyilatkozott: kezelhetetlen, ellenáll mindenféle közeledési kísérletnek. A nevelési tanácsadó szakvéleménye szerint képességei egy hétéves gyerek szintjét érik el. Ennek ellenére itt van az osztályban - közölte a tanárnő, aki elmondása szerint többször próbálta felvenni a kapcsolatot a szülőkkel, de az apa ezt zaklatásnak tekintette.

A szinte minden tárgyból megbukott, s tavaly is évismétlésre kötelezett diákkal nem csak az osztályfőnökének vannak problémái, a lány a diáktársait is terrorizálja. Egyszer meggyújtotta egyik társa haját, elvette osztálytársai telefonját. Az első két órában még valamennyire lehet haladni a tananyaggal, ekkor leköti magát: telefonál, reggelizik, sminkel, ám utána unatkozni kezd, és beleköt mindenbe, mindenkibe.

A többi tanár is hasonló problémákra panaszkodott - egyiküket pirosra festett tamponnal dobálta meg, másikukat leköpte - így a lány ügyében már tavaly fegyelmi tárgyalást tartott az iskola.

A határozatot a lány törvényes képviselője a bíróságon megtámadta, s számára kedvező döntés született - mondta el Tóth Imre, a Széchenyi István kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója a távirati irodának.

Tájékoztatása szerint januárban újabb fegyelmi tárgyalásra került sor, amelyen a diák nem volt hajlandó megjelenni. Azon a korábbival azonos döntés született, az iskola hetven pedagógusa aláírta az áthelyezési javaslatot, ám a diák törvényes képviselője ismét megtámadta a döntést.

Ennél többet hivatalos úton nem tehetünk - mondta az igazgató. Hozzátette: betartották a kötelező jogi utat, mégis veszítettek. A második eljárásról a napokban dönt a jegyző.

"Az apa szerint az a bajunk a gyerekkel, hogy roma" - mondta, megjegyezve: tanulóik nagyjából harmada szintén roma származású, s nekik még sincsenek problémáik velük.

Az iskolának vannak gondjai velünk - nyilatkozta a lány törvényes képviselője a megyei napilapnak. Azt mondta, tud róla, hogy "problémás eset" a lánya, de viselkedése csak válasz, mert - mint mondta - "a pedagógusok fenyegetik folyamatosan a lányát".

Az igazgató közölte: kedden egy konferenciabeszélgetés során Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman egyértelművé tette számukra: az iskolából 18 év alatti gyereket csak nagyon súlyos fegyelmi vétség - tulajdonképpen csak súlyos fizikai erőszak elkövetése - után lehet eltávolítani.

"Mivel az ombudsman kijelentette, hogy a problémás diák eltávolíthatatlan, ezért, ha ezt mégis megtenném, annak nagyon súlyos következményei lehetnek rám nézve" - mondta Tóth Imre, hozzátéve: átgondolja, hogy mit tegyen, de nyugdíj előtt áll, így nem biztos, hogy felvállalja a döntés ódiumát.

Mint mondta, "rendkívül nagy a zúgolódás a tanárok között", valami megoldást kell találni.

Csütörtökön délután a tanárok az fenntartó önkormányzat képviselőinek részvételével értekezletet tartanak, hogy megbeszéljék a továbbiakat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását