2024. május 5. - Györgyi

Megújult a Rinya-parti szoborpark

Megújult a nagyatádi szoborpark; a Dráva-projekt keretében 134 millió forintból megvalósított látogatóközpontot és bemutatóhelyet kedden adták át a Rinya-parti városban.
2008. március 26. szerda 07:01 - Hírextra

Ormai István, Nagyatád polgármestere az átadási ünnepségen reményét fejezte ki, hogy a jövőben olyan programokat kínál majd a szoborpark, amelyek mind a helyieknek, mind pedig a turistáknak élményt jelentenek.

A somogyi településen több mint három évtizede, 1975-ben nyílt meg a nemzetközi faszobrász-alkotótelep, amely különleges színfoltja a városnak, látványosság a turistáknak.

A szabadtéren felállított monumentális szobrok látványa lenyűgöző, a most átadott, megújult létesítmények kényelmesebb elhelyezést tesznek lehetővé, a műalkotások iránt érdeklődőket pedig "ráadásként" egy 300 négyzetméteres kiállítóterem is várja, amelyet az elkövetkező két évben rendeznek be, bemutatva a dél-somogyi táj növény- és állatvilágát. A parkba hamarosan padok és asztalok kerülnek, így a látogatók - évente több ezren keresik fel a szoborparkot - akár hosszasabban is elidőzhetnek egy-egy alkotás közelségében.

Az alkotótelep gyűjteménye 1988-ig évente gyarapodott a hazai és külföldi művészek munkáival. Az azt követő években az alkotótáborokat időszakosan rendezték meg, az anyagi lehetőségektől függően.

A szoborpark műhelyében famegmunkálásra használatos, különböző gépek, eszközök, szerszámok állnak a szobrászok rendelkezésére, s a munkához tölgyfarönköket is biztosítanak a szervezők.

A 16 hektáros, ingyenesen látogatható szoborpark fennállása alatt 130 köztéri szobormű készült el, közülük több mint száz ma is látható elsősorban az alkotótelep területén, de Nagyatád parkjaiba, és a környező településekre is jutott belőlük.

A szoborpark fenntartója a nagyatádi önkormányzat, az alkotóidények szervezését a kulturális tárca pályázatai teszik lehetővé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását