2024. április 27. - Zita

Kína budapesti nagykövetét a Külügyminisztériumba kérették

A Külügyminisztérium szakállamtitkára kedden hivatalába kérette Kína budapesti nagykövetét a tibeti események miatt - tájékoztatta az MTI-t a külügyi tárca szóvivője kedden.
2008. március 26. szerda 07:22 - Hírextra

Várkonyi László szakállamtitkár március 25-én hivatalába kérette Csang Csun-hsziangot, Kína budapesti nagykövetét és kifejtette neki, hogy Magyarország aggodalommal figyeli a több halálos áldozatot is követelő tibeti eseményeket - írta közleményében Szelestey Lajos.

Várkonyi László a nagykövettel közölte: Magyarország a magyar külpolitika alapelveivel összhangban fontosnak tartja az emberi és kisebbségi jogok, ezen belül is a vallás és a véleménynyilvánítás szabadságának érvényesülését a világon mindenütt, így Kínában is. Támogatja a tibeti kérdés békés, tárgyalásos rendezését, továbbá az érdemi párbeszédet a dalai láma és a pekingi vezetés, illetve képviselőik között.

A szakállamtitkár közölte azt is - olvasható a közleményben -, hogy Magyarország egyetért az EU szlovén elnöksége által március 17-én kiadott nyilatkozattal, amely kifejezésre juttatja az EU mély aggodalmát a tibeti zavargások miatt, önmérsékletre inti az érintetteket.

Várkonyi László elmondta, hogy a Külügyminisztérium sajnálattal értesült a budapesti kínai nagykövetséget ért erőszakos cselekményekről. Hozzátette: illetékes hatóságaink mindent megtesznek a nagykövetség zavartalan működésének biztosítása érdekében.

A csaknem két hete tartó zavargásokat az indította el, hogy március 10-én az indiai hatóságok feltartóztatták a pekingi olimpia elleni menet több száz tibeti emigráns résztvevőjét. A menet a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján indult, résztvevői Indiából Tibetbe akartak eljutni.

Ezt követően, néhány nappal Tibet után más, tibetiek lakta tartományokra is átterjedtek a zavargások Kínában.

A halálos áldozatok számáról eltérőek az adatok; míg az emigráns tibeti parlament több száz halálos áldozatról beszél, addig a hivatalos kínai adatok szerint a halálos áldozatok száma ennél jóval kevesebb.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását