2024. május 16. - Mózes, Botond

Japán-magyar együttműködés

Japán-magyar együttműködéssel indulnak képzések, fejlesztési projektek Afganisztába idén nyáron.
2008. március 26. szerda 15:36 - Hírextra
A részletekről Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója, Sinicsi Nabekura, Japán magyarországi nagykövete és Tomaj Dénes, a Külügyminisztérium főosztályvezetője beszélt Budapesten sajtótájékoztató keretében.

A kabuli japán nagykövetség által kiírt két projekt összesen 30 millió forintos támogatást jelent. A pályázatokat elnyert Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Bagrám tartományban fogja az összeget munkahelyteremtő képzésekre és oktatási programra fordítani. A két fél az erről szóló együttműködést március elején írta alá Kabulban.

Az újjáépítésre fordítható összeg nem túl nagy, de a helyi lakosoknak kézzelfogható segítséget jelent - mondta Sinicsi Nabekura nagykövet.

A segélyszervezet a munkahelyteremtő feladaton belül két célt tűzött ki. Asztalostanfolyamot indít 20 munkanélküli férfinak, és ennek keretében felépít egy 110 négyzetméteres műhelyt, valamint szőnyegszövést oktat 140 nőnek. A segélyszervezet felmérése szerint a helybéliek munkanélküliségének oka az analfabetizmus és az, hogy nincs szakképzett munkaerő.

A projekt másik részét képezi az oktatás és az alapvető egészségügyi ismeretek átadása. Ezt a visszatelepülő menekültek számára biztosítják. Egész Afganisztánban a mai napig gondot jelent a belső menekültek, illetve a más országba (általában Pakisztánba és Iránba) menekültek hazatérésének, letelepítésének biztosítása, akik sok esetben szinte teljesen vagyontalanul érkeznek vissza.

Afganisztánban a felnőtt írástudók aránya 43 százalék, a felnőtt nőknek pedig mindössze 14 százaléka írástudó a UNICEF 2006-os adatai szerint. A japán-magyar projekt célterületén az írástudók aránya ennél jóval alacsonyabb.
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a visszatelepült menekültek táborában élő, 900 írástudatlan nőnek és férfinak biztosítja az írás-olvasás oktatását, továbbá 180 nőnek az alapvető higiénés képzést. A programok idén nyáron indulnak el - mondta Bálint Gábor, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet EU Stratégiai Osztály főmunkatársa.

Tomaj Dénes, a Külügyminisztérium főosztályvezetője arról számolt be, hogy Magyarország évente 500 millió forinttal támogatja az afganisztáni fejlesztési tevékenységet, ezentúl szorgalmazza, hogy minél több együttműködés szülessen más országokkal. Tavaly például Görögország félmillió euróval (csaknem 129 millió forint) járult hozzá a feladatokhoz és idén is folyik az egyeztetés egy hasonló nagyságrendű támogatásról.

Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója elmondta: a segélyszervezet 2001 óta végez humanitárius és fejlesztési munkát Afganisztánban. Két településen működtet irodát a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának támogatásával zajló tartományi újjáépítő programok végrehajtására és koordinálására. A Segélyszervezet eddig közvetlenül több mint 350 ezer embernek segített Afganisztánban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását