2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hiperaktív lányok "problémás" felnőttek lehetnek

A hiperaktív kislányokból gyakrabban cseperednek "problémás" nagyok, akik nem találnak megfelelő munkát, még tinédzserként teherbe esnek és zűrösek a kapcsolataik - mutatta ki egy brit-kanadai tanulmány.
2008. március 26. szerda 09:22 - Hírextra
A kutatók 800 lányt vizsgáltak meg 21 éves korig bezárólag. Az eredményt az Archives of General Psychiatry című szaklap legfrissebb számában tették közzé.

A megfigyelés során 6 és 12 éves koruk között évente tértek vissza a kislányokhoz: a nyugtalanság, a föl-le ugrálás, a mozgáskényszer és a fészkelődés tüneteit keresve. Azt is lejegyezték, ha agresszióval találkoztak a gyereklányoknál: a verekedést, a durvulást, az ütést, harapást.

Tíz közül egynél súlyos hiperaktivitást tapasztaltak, egynél pedig fizikai agresszió is társult ezekhez a szimptómákhoz.

A leghiperaktívabbak, illetve legagresszívabbak közül kétszer annyian lettek dohányosok, mentek bele gyötrő kapcsolatokba és négyszer annyian bukdácsoltak az iskolában.

De csupán a hiperaktív és egyúttal agresszív viselkedésűeknél találtak később olyan jellegű problémát, hogy partnerüket lekileg vagy testileg bántalmazták, illetve korán teherbe estek.
A hiperaktív lányok negyede felnőttkorára szépen beilleszkedett, és elmúltak a problémái.

A tanulmányt jegyző Nathalie Fontaine londoni egyetemi kutató szerint a lányoknál ritkább a hiperaktivitás, mint a fiúknál, ám nem szabad megfeledkezni a kérdésről, mert az ilyen lányok későbbi életére súlyos kihatással lehet ez a magatartászavar.

Sokkal több ismeretanyag gyűlt már össze a hiperaktív fiúkkal kapcsolatban, de náluk sem lehet megállapítani, hogy mi okozza ezt a zavart. A lányok kevesebb galibát csinálnak, így egyszerűen nem foglalkoznak velük. Az iskolák pedig valójában nincsenek is felkészülve a hiperaktív gyerekekkel való bánásmódra, habár léteznek olyan programok, terápiák, amelyek segíthetnek rajtuk - idézte egy hiperaktív fiúkkal foglalkozó szakértő, Morris Zwi véleményét a BBC hírszolgálata.
"A legfontosabb, hogy legyen mellettük egy szakértő, de egyúttal olyan érző lény, aki szót is tud érteni a gyerekekkel" - fejtette ki véleményét dr. Zwi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását