2024. február 22. - Gerzson

A Transparency International bírósági reformot sürget

A bíróságok működése nem átlátható, számonkérhetőségükre a jelenlegi szabályozás és igazgatási struktúra mellett nincs mód, és ez a bírósági igazgatási rendszer reformját igényli - közölte a Transparency International (TI) magyarországi tagozata az MTI-v
2008. március 26. szerda 17:15 - Hírextra
A nem-kormányzati szervezet közlésével a Legfelsőbb Bíróság elnökének választása kapcsán hívja fel a döntéshozók figyelmét a bírósági rendszer átláthatósági és számonkérhetőségi problémáira.
Mint írják, Magyarországon bírósági korrupcióról nem lehet beszélni, a bíróságok teljesítménye és korrupciós megítélésük azonban romlott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank által végzett 2005-ös kutatás alapján.

Az igazságszolgáltatási korrupció jogállamban elfogadhatatlan jelenség, mert ezen keresztül veszélybe kerül az igazságszolgáltatásba vetett bizalom - figyelmeztet a szervezet.

A TI javaslatokat is megfogalmaz a magyar bírósági rendszer reformja érdekében. Egyebek mellett a bírói testületen belüli egyértelmű etikai normák bevezetését, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) működésének átláthatóvá és nyilvánossá tételét, valamint a bírósági iratok megismerhetőségének biztosítását szorgalmazzák.

Az OIT-tól azt kérik: tegyen sürgős lépéseket annak megelőzésére, hogy az esetleges korrupciós esetek rejtve maradjanak a bírói testületen belül.

A korrupció visszaszorításáért és az átláthatóság elveinek érvényesíttetéséért küzdő TI magyarországi tagozata 2006 októbere óta működik alapítványi formában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását