2024. április 29. - Péter

A környezetbarát áruház

Március 21-én Bonyhádon a Tesco megnyitotta második zöld áruházát. A környezetvédelmi és energiatakarékossági szempontok szem előtt tartásával kialakított hipermarket nettó háromezer négyzetméter eladóterű. Létrehozása közel 100 új dolgozónak biztosít fol
2008. március 26. szerda 14:45 - Hírextra
A technikai, energetikai újítások közül is kiemelkedő jelentőségűek a hőszivattyú és a különböző hulladékhő-hasznosítási rendszerek. Ezek a megoldások a különféle gyártási folyamatok, technológiák során - például a pékségben, az eladótérben lévő hűtőkben - keletkező hőt hasznosítják, amely vízmelegítésre és fűtésre is alkalmasak.

Összességében az áruházban alkalmazott különféle műszaki megoldások - egyebek mellett például a korszerű, energiatakarékos fényforrások, a hatékonyabb hőszigetelés stb. - jelentős csökkenést eredményeznek az épület villamosenergia- és gázfelhasználásában, ezzel csökkentve a CO2 kibocsátást.

A megoldások között szerepel egy földhőhasznosító rendszer is. Ennek lényege, hogy a 100 méter mély kutakból nyert vizet az épület fűtésére és hűtésére használják. Mivel zárt rendszerről van szó, a felhasznált vizet visszajuttatják a talajba.

Mindezeknek az újszerű technikai megoldásoknak köszönhetőn a környezetbarát bonyhádi Tesco hipermarket 30 százalékkal kevesebb energiát használ fel, mint egy hasonló méretű "hagyományos" áruház.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását