2024. április 29. - Péter

Pedagógusok elleni atrocitások

A pedagógus szakszervezetek kedden üdvözölték a házelnök kezdeményezését, hogy a parlament szakbizottsága tűzze napirendjére a pedagógusok elleni atrocitások ügyét; s a testület szocialista elnöke is egyetért azzal, hogy megfelelő előkészítés után foglalk
2008. március 25. kedd 16:16 - Hírextra

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul terjessze elő jogszabály-módosító javaslatait, melyek megszüntetik a sokszor a pedagógusok fizikai épségét veszélyeztető megnyilvánulásokat.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint az oktatási bizottságnak át kell tekintenie a vonatkozó jogszabályokat azok alkalmazhatósága, illetve módosítása szempontjából.

"A PDSZ kész aktívan részt venni a helyzet és az okok feltárásában és megoldások megkeresésében" - közölte.

A PDSZ azt kéri az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, hogy végezzen felmérést az atrocitásokkal kapcsolatban, vonják be a szakmai szervezeteket és a szakszervezeteket a munkába, és a Közoktatás-politikai Tanács a lehető legrövidebb időn belül tűzze napirendjére a kérdést.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elítéli és tarthatatlannak tartja azt a helyzetet, hogy az iskolákban munkájukat végző pedagógusokat egyre gyakrabban és egyre súlyosabb atrocitások érik. Álláspontjuk szerint a jogalkotóknak, jogalkalmazóknak meg kell találniuk a kollégáik védelmét szolgáló megoldásokat.

Szabó Zoltán, az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának szocialista elnöke az MTI kérdésére elmondta: egyetért azzal, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, de csak megfelelő előkészítés után.

Nem politikai, hanem sokkal inkább szakmai ügyről van szó - hangsúlyozta.

Fontosnak tartotta még, hogy szakértőket hallgassanak meg a témában.

Szabó Zoltán ugyanakkor megjegyezte: véleménye szerint a jogszabályok alkalmasak az ilyen kérdések kezelésére.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke közleményében kifejtette: a MÖSZ félelmetesnek és megdöbbentőnek tartja az elmúlt héten napvilágot látott, egy budapesti fizikatanár "megverésével" kapcsolatos történéseket. Sajnálattal állapítják meg, hogy az eddigi megnyilatkozásokban nem fogalmazódott világos elhatárolódás "a diákerőszak" sajátos megnyilvánulása ellen, és elmaradtak a pedagógusok védelme érdekében megfogalmazandó megnyilatkozások is.

A közlemény szerint elfogadhatatlan, hogy az intézmény igazgatója nem a vétlen és munkáját tisztességgel védő tanárt vette védelmébe, és hogy az egyes tanulók és hozzátartozóik részéről lassan mindennapossá váló, a fizikai erőszakot sem mellőző megnyilvánulások szankció nélkül maradnak.

A MÖSZ szükségesnek tartja, hogy a jelenlegi szabályozatlan helyzetet jóval szigorúbb, egyértelmű szabályozás váltsa fel.

Az VIII. kerületi Erdélyi utcai Általános Iskola és Gimnázium igazgatónője kedden az MTI-nek úgy nyilatkozott: az erőszakoskodó diák "nem egy agresszív, nem egy durva gyerek", hanem "szereplési mániával küzdő" fiatal, aki folyamatosan produkálja magát. Véleménye szerint a tanár "az első számú felelős" azért, hogy az óráján mi történik, noha az is igaz, hogy "a gyereknek nincs joga átvenni a hatalmat, és a gyereknek a bűnét sem mentjük".

Süveges Éva kifejtette: a fizikatanár hibás abban is, hogy nem tudott fegyelmet tartani az osztályban.
Elmondta: a tanárával szemben erőszakoskodó diáknak csütörtökön az érintett osztályban tanító pedagógusok és saját szülei előtt kell beszámolnia tettéről.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn beszélt arról, hogy a parlament oktatási bizottságának elnökéhez fordul az elmúlt hetek tanárverései miatt. A házelnök az MTI-nek elmondta: azt kéri Szabó Zoltántól, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, tekintsék át, megfelelőek-e a jogszabályok, valamint azt is, hogy szükséges-e javítani a diákok erkölcsi nevelésén, és ha igen, akkor miként lehet ezt a munkát elvégezni.

Közéleti személyiségek és civilek az ügy kapcsán szintén hétfőn, az MTI-hez eljuttatott nyílt levélben követelték, hogy a mindenkori kormányzat biztosítsa a pedagógusi hivatás korszerű anyagi és erkölcsi feltételeit. Az aláírók között szerepel Bogár László közgazdász, közíró; Galló Béla politológus; Gazsó Ferenc szociológus, egyetemi tanár; Hajdú János újságíró, nyugalmazott nagykövet; Kulin Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem dékánja, Szőllősi Istvánné tanító, a Pedagógusok Szakszervezetének volt főtitkára és Tamás Gáspár Miklós filozófus, tanár.

A Blikk pénteken egy mobiltelefonnal felvett videó alapján számolt be arról, hogy egy VIII. kerületi középiskola egyik 16 éves diákja fizikaóra alatt odament tanárához, belerúgott, lökdöste és egy fém csapteleppel fenyegette. A lap beszámolója szerint az érintett pedagógust annyira megviselte az eset, hogy benyújtotta felmondását, s jelenleg idegszanatóriumban kezelik.

A rendőrség jelenleg közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a fővárosi, VIII. kerületi tanárverést. Ha a közigazgatási eljárás során felmerül a bűncselekmény gyanúja, a rendőrség elrendeli a nyomozást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását