2024. május 3. - Tímea, Irma

A HospInvest Zrt. működtetheti az egri kórházat

A HospInvest Zrt. működtetheti a következő 20 évben az egri kórházat - az erről szóló szerződést keddi rendkívüli ülésén hagyta jóvá a Heves Megyei Közgyűlés. A 40 tagú közgyűlésben a határozati javaslatot a testület 20 szocialista tagja, illetve egy függ
2008. március 25. kedd 16:12 - Hírextra

A 19 tagú Fidesz Polgári Frakció viszont egyöntetűen ellenezte a szerződéskötést.

Az ülést ezúttal semmilyen incidens nem zavarta meg, ellentétben a testület korábbi, november 30-án, illetve február 29-én megtartott üléseivel, amelyeken botrányos jelenetek játszódtak le. Ebben közrejátszott, hogy a rendőrség megtiltotta a megyeháza elé bejelentett demonstrációt, illetve az ülésterembe is csak a meghívottakat engedték be.

Eger rendőrkapitánya ezúttal népképviseleti szerv működésének súlyos veszélyeztetése miatt tiltotta meg az Egri Forradalmi Emlékbizottságnak a Heves Megyei Közgyűlés keddi ülésével megegyező időre, az egri Megyeháza elé bejelentett demonstrációját.

A korábban tartott két közgyűlést kísérő demonstráció ugyanis rendkívüli módon nehezítette, illetve veszélyeztette az ülés vezetését és a közgyűlés tárgyalási rendjét - indokolt a rendőri vezető.

A kapitány már korábban felhívta a szervezők figyelmét arra, hogy ha a rendezvényt a tiltó határozat ellenére megtartják, akkor a gyülekezési jogról szóló törvény értelmében a rendőrség feloszlatja a rendezvényt, és a szervezőkkel szemben eljárást kezdeményez.

A tiltakozás szervezői demonstrációt nem, ám sajtótájékoztatót tartottak az ülés kezdetét megelőzően. Ezen Szíki Károly, az Egri Forradalmi Emlékbizottság elnöke úgy vélekedett, hogy a rendőrség "a politikai hatalmasok" játékszerévé vált.

Egyben bejelentette: birtokába került egy szocialista pártértekezleten készült hangfelvétel, amelynek tanúsága szerint Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke listát készít a kórházmentőkről, mint "levadászandó célszemélyekről".

Majd ezt követően petícióban követelte a megyegyűlés elnökétől "a népképviselet" részvételét a közgyűlésen. Sós Tamás viszont emlékeztetett arra, hogy éppen az úgynevezett "népképviselet" űzött csúfot korábban a közgyűlésből, lehetetlenné téve a normális munkát.

Az ülésen az egészségügyi és az ügyrendi bizottság elnöke is a szerződéstervezet elfogadását javasolta a testületnek. Sas Attila aljegyző pedig hangsúlyozta, hogy a kórház tulajdonjoga továbbra is a megyénél marad, csupán a vagyonkezelői jog száll át a HospInvestre.

Ugyanakkor Herman István, a Fidesz Polgári Frakció igazgatója úgy vélekedett, hogy semmi nem indokolja a mindössze 130 millió forintos adósság mellett működő intézmény funkcionális privatizációját.

Frakciótársa, Tuzáné Takács Zsuzsanna pedig úgy fogalmazott, hogy a szerződés "megegyezik a kórház kirablásával".

Az intézmény vagyonkezelésére és működtetésére meghirdetett tenderre a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem adta be pályázatát, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat is.
A Fidesz Polgári Frakció mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot.

A döntést követően a közigazgatási hivatalhoz, illetve a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a pártfrakció a pályázat eredménytelenné nyilvánítása érdekében.

Ugyanakkor a kórház 1.300 dolgozója közül 918-an írták alá azt a nyilatkozatot, amely szerint nem hajlandóak lemondani közalkalmazotti jogviszonyukról.

A megye vezetői viszont azzal érveltek, hogy csak az ellátás szinten tartása több milliárd forint értékű beruházást igényel, és a szükséges források csak a magántőke bevonásával állnak rendelkezésre.

A HospInvest Zrt. hatmilliárd forintnyi fejlesztés megvalósítását vállalta pályázatában, illetve a jelenleg dolgozók továbbfoglalkoztatását, a közalkalmazotti jogviszonnyal megegyező feltételek mellett - közölte az intézmény dolgozóihoz írott levelében Sós Tamás.

A HospInvest Zrt. kedden közleményben üdvözölte a döntést.
A cég az intézmény gazdaságos és hatékony működtetését kívánja megvalósítani oly módon, hogy a betegek érdekeire tekintettel növeli az egészségügyi szolgáltatások színvonalát - fogalmazott a társaság elnöke.

Ugyanakkor vissza kívánják szerezni annak az évi 100 ezer Heves megyei betegnek a bizalmát is, akik eddig a megyén kívül vettek igénybe egészségügyi szolgáltatásokat - közölte Kollányi Gábor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását