2024. április 27. - Zita

Kóbor kutyák reflektorfényben

A bukaresti kóbor kutyák ismét reflektorfénybe kerültek, miután az utóbbi napokban egyikük megcsonkított egy rajztanárnőt, egy másik kiskutya pedig megharapott egy hatéves kislányt.
2008. március 25. kedd 15:02 - Hírextra

A két eseménynek azért van hírértéke, mert utolsó cseppet jelentenek a pohárban: a közvélemény az utóbbi esztendőkben már-már megnyugodni látszott e témában, most azonban ismét fellángoltak a szenvedélyek. Két évvel ezelőtt még borzalmasabb dolog történt: a főváros központjában fényes nappal, saját irodájának épülete előtt vérzett el percek alatt egy japán üzletember, mert egy gazdátlan eb átharapta lábán az ütőeret.

A sajtó aggasztó adatokat közöl: évente mintegy tízezer ember jelentkezik az illetékes klinikán kutyaharapással. Rengeteg oltóanyag fogy, sok pénzébe kerül mindez az egészségügyi rendszernek. Ráadásul a polgármesteri hivatal évente egymillió eurót költ a kóbor kutyák begyűjtésére, sterilizálására, elhelyezésére és esetleges elaltatására.

Hét esztendővel ezelőtt persze ennél is tarthatatlanabb volt a helyzet. Az alig 2,5 millió lakosú román fővárosban a legóvatosabb becslések szerint 120 ezer, más számítások szerint legalább 300 ezer gazdátlan kutya uralta az utcákat és a tereket. Csupán 2000-ben összesen 22 ezer embert kellett beoltani veszettség ellen kutyaharapás miatt.

Akkoriban Traian Basescu mai államfő volt a főpolgármester, akit csak a nemzetközi és romániai állatvédők tartottak vissza a kutyák központilag elrendelendő kipusztításától. Brigitte Bardot egykori filmcsillag személyesen is közbenjárt a négylábúak védelmében. E nyomás hatására végül is Basescu hatalmas kutyamenhelyet létesített, ahol egy évig tartották a begyűjtött állatokat, ha addig senki sem jelentkezett értük, ivartalanították a jószágokat, és csak a legvégső esetben döntöttek az elaltatás mellett.

A 2003-ban született újabb törvény lehetővé tette, hogy a begyűjtés után bárki pénzért kiválthassa az ebet, vállalva, hogy gondját viseli. Ez a jogszabály azonban nem tűnik túl hatásosnak, mert ismét feltűnően sok az utcán lézengő kutya.

A legutóbbi esetek felélesztették a vitát az elaltatáspártiak és a menhelyek számának növelését szorgalmazók között. Ez utóbbiak úgy gondolják, hogy szponzorokat kellene bevonni a befogadó telepek létrehozásához. Mások viszont úgy gondolják, hogy az állatot csak kínozzák azzal, ha gyűjtőhelyen tartják összezsúfolva fajtársaival együtt. Szerintük az elaltatás emberségesebb, mint az, hogy a kutyák rács mögött sínylődve még kutyábbul érezzék magukat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását