2024. április 27. - Zita

Budapest-ellenes a BKV járatok tervezett ritkítása

Budapest-ellenesnek nevezte a BKV-járatok tervezett ritkítását a Fidesz szakpolitikusa; Wintermantel Zsolt kedden újságírók előtt azt mondta, hogy a közlekedési vállalatnál a járatszám-csökkentést megalapozó számítások politikai utasítás alapján készültek
2008. március 25. kedd 16:35 - Hírextra
A parlamenti és fővárosi ellenzéki képviselő szerint a főpolgármester saját korábbi ígéretét szegi meg, amikor "pénzbehajtó akció" érdekében hozzájárul a BKV-járatok rikításához.

Felidézte a főpolgármester egy tavaly áprilisi ígéretét, amikor Demszky Gábor azt mondta: 2008-ban és 2009-ben "a paraméterkönyvben lefektetett járatszámok mennyisége és minősége csak előnyére változhat". Azzal, hogy a városvezetés járatritkításra készül, Demszky Gábor megbukott mint politikus, és megbukott, mint városvezető - hangoztatta.

Wintermantel Zsolt azt követően beszélt erről, hogy értesülései szerint a délelőtti fővárosi kabinetülésen elfogadták, hogy a BKV idén ritkíthatja a járatait. Hozzátette: az ülésről "kiszivárgott hírek" szerint idén 3 milliárd forintos csökkentés várható a BKV-nál.

Álláspontja szerint "semmi másról nincsen szó, mint pénzbehajtásról", és erre utal az is, hogy a városvezetés döntései meghozatala előtt nem hallgatja meg a szakmai szervezeteket.

A járatszám-csökkentés "napi szinten" nehezíti meg a budapestiek közlekedését - figyelmeztetett.
Azt hangoztatta, a városvezetésnek és a BKV-nak semmilyen erkölcsi alapja nincs járatszám-ritkításról beszélni a 4 milliárd forintos használtbusztender-botrány és a 3 milliárd forintos tanácsadói szerződés után. A fideszes politikus szerint milliárdok hullottak volna ki a BKV kezei közül az elmúlt időszakban, ha ezek az ügyek nem kerültek volna nyilvánosságra.

Közölte, a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén kezdeményezni fogják, hogy a főpolgármesterre átruházott szerepkört vonják vissza és azt tartsák testületi hatáskörben.

Véleménye szerint a BKV szakemberei az ügyben maguk is áldozatok. Mint fogalmazott, a BKV vezető dolgozói "soha le nem írtak volna ilyen számokat, soha le nem raktak volna ilyen ritkítást (...), mint amire most a városvezetés, a politika utasítja őket (...), maguktól ilyen gyalázatot nem követnének el".

A Fidesz álláspontja szerint a főváros, az európai nagyvárosokhoz hasonlóan a környezeti ártalmak elleni védekezésül sem engedheti meg magának, hogy tömegközlekedését visszafejlessze.

Az elmúlt hónapokban élénk vitát váltott ki a BKV-járatok közlekedésének gyakoriságát, valamint vonalait rögzítő úgynevezett paraméterkönyv tervezett módosítása. A járatszám-csökkenéstől tartó kerületi önkormányzatok és civil szervezetek többször aggodalmuknak adtak hangot, és a közösségi közlekedés ellehetetlenülésére figyelmeztettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását