2024. április 20. - Tivadar

Mitől igazi férfi a férfi?

Egy német felmérés szerint a férfias férfi rendesen dohányzik és iszik, kockázatosan él, náthájával nem fut azonnal orvoshoz, elhanyagolja a megelőző vizsgálatokat és a depressziót agresszív magatartással kompenzálja. Mindennek viszont súlyos ára van.
2008. március 24. hétfő 12:42 - Hírextra
A férfiak egészségét mérte fel a Német Alkalmazottak Betegpénztárának (DAK) vizsgálata. Az eredmények szerint az erősebbik nem tagjai ugyan évente átlagosan 11 nappal kevesebbet betegek mint a nők, viszont kockázatosabban élnek, nem nagyon törődnek a betegségek megelőzésével, és hajlamosak az alkoholba menekülni. Mindennek meg is van az eredménye: a német férfiak átlagosan csaknem 6 évvel korábban, 76,2 évesen halnak meg mint a nők, akiknek várható élettartama 81,8 év.

Hogy miért dohányoznak és isznak többet, miért kapnak nagyobb valószínűséggel szívinfarktust, és miért ficamítják ki inkább a lábukat vagy törik el a kezüket a férfiak? A vizsgálatot végző kutatók mindezt szerepspecifikus magatartással, illetve bizonyos tipikus férfi munkaterületekkel indokolják: a férfiak gyakrabban dolgoznak veszélyesebb munkahelyeken és űznek rizikós sportokat.

A férfiasság látszata azonban az egészség rovására megy – állítják a kutatók. A férfiak nagyrészt szociális státuszukon és szakmai sikereiken keresztül határozzák meg magukat. Ez nem ritkán ahhoz vezet, hogy túl ritkán szánnak időt a kikapcsolódásra, nem veszik észre magukon a kimerülés jeleit, és nem ismerik be a félelmet vagy a bizonytalanságot.

Mindennek az az ára, hogy a férfiak körében egyre gyakoribbak a pszichés betegségek és a nem specifikus tünetek, mint például a rossz közérzet. Az adatok szerint 2007-ben a pszichés betegségek miatti kieső napok száma 2000-hez képest 18,4%-kal emelkedett körükben. Az ismeretlen esetek száma azonban magas lehet, a férfiaknál ugyanis gyakran hiányzik a betegség belátása, a depresszív tüneteket pedig férfias magatartással maszkírozzák.

Az Egészségügyi- és Szociális Kutatóintézet (IGES) ügyvezetője ezt úgy fogalmazta meg, hogy „a nők beszélnek, a férfiak isznak”. A DAK elnöke szerint a férfiak a prevenció mostohagyermekei, akik „szívesebben viszik autójukat a szervizbe, mint hogy elmennének orvosi szűrésre”. A DAK ezek miatt arra törekszik, hogy rávegye a férfiakat a prevenció fontosságának belátására.
Forrás: vivtal.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását