2024. április 19. - Emma

Lovakkal suttogó menedzserek

Mélyen az ausztrál bozótban lótréning indult menedzsereknek. Az ösztönöket előhívó továbbképzéshez az ember ősi társát hívták segítségül, hogy a vezető állású tanítványokból felkészültebb irányítót faragjanak.
2008. március 24. hétfő 12:09 - Hírextra
Az oktatók ugyan nem diplomás menedzser-trénerek, viszont mindent tudnak a lovas életről, többek között azt is, hogy aki kapcsolatot tud teremteni a lovával, irányítani tudja, és megérteti magát vele, az valóban megsejt valamit a vezetés tudományáról.

Lovakat évek óta alkalmaznak mindenféle terápiára: lelki betegségek gyógyítására éppúgy, mint sérült gyerekek kezelésére. A vezetőképzés terepe még járatlan útnak számít - sikerekről azonban máris beszámolhatnak a résztvevők.

"A lovak rendkívül érzékenyek a testnyelvre, ezért válaszolnak is arra, ha feléjük irányul. Ha valaki ért hozzájuk és tisztában van vele, hogy mit akarnak csinálni, a lovak követni fogják, és könnyen irányíthatóak lesznek. De ha az ember csak szavakat mond nekik, és közben nem akarja igazán, amit mond, vagy nem egyértelműen fejezi ki, akkor a lovak gyakran egyszerűen nem vesznek róla tudomást" - magyarázta egy tanfolyamot megfigyelő egyetemista, aki a lovakkal való tanulást választotta kutatási témájául.

A tanfolyam résztvevői napi hét órát töltenek a paripákkal - egyéni és csoportos foglalkozások keretében - , ám lovaglásról szó sincs. Ehelyett például arra kell rávenniük a pacit anélkül, hogy megérintenék, hogy a legelő egyik végéből átballagjon a másikba.

Ez csak látszólag könnyű feladat, valójában komoly kommunikációs készség és csapatmunka szükségeltetik hozzá.

A húsz menedzser egyike azt reméli, hogy a kurzus után jobban vezeti majd kávépörkölő vállalkozását. Szerinte a lovak kendőzetlen érzelmekkel fordulnak az emberhez, és úgy tükrözik vissza, amit megéreznek belőle, ahogy azt más nem lenne képes.
A képzést Sydneytől 200 kilométerre nyugatra fekvő birtokán vezeti Graeme Phillips és felesége. Nem készítettek ütemtervet, és a lovaikat sem idomították be. Nincs is szükség ilyesmire, a kényelmes életükből kiszakított, lovak közé érkező emberekkel

"csodálatos dolgok történnek" - mondja a gazda. "Az egész arról szól, hogy kikerüljenek az őrült világból és visszatérjenek ahhoz, amit úgy fogalmaznék meg, hogy az ember lelke" - foglalta össze a tréning lényegét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását