2024. március 29. - Auguszta

Boldog Húsvétot, Nyuszómuszó!

Itt a húsvét, jöjjenek hát a nyulak: fűben ülve, kalapból kiugrálva, géppuskával, az égen, tányérunkon, a mesekönyvben, a Seychelle-szigeteken. Ráfogni lehet, de rá lőni nem, előttük a répa, rajtuk túl semmi. Néha szárnyuk van, máskor szarvuk, cipőjük gyo
2008. március 23. vasárnap 12:19 - Mohai Szilvia
Ízletes nyulak

A témába nyúlva máris itt hegyezi a fülét egy paradoxon: ha házinyúlra nem lövünk, hogy kerül aztán a tányérunkra? De valahogy csak odakerül, hiszen hasonló finomságok közt csemegézhetünk, mint a nyúlgerinc kapros túróval és sajttal gratinírozva, a párolt nyúlcomb naranccsal, a rakott vadnyúl, a nyúlpaprikás, a nyúlmáj szalonnásan vagy a nyúlpástétom provanszi módra; rendkívül szilaj vendégeknek pedig ott a vadas vadnyúl. Ha kegyetlenségnek érezzük a kedves kis jószágok hasonló kontextusba helyezését, választhatunk álnyulat is, azaz az eredeti állatra megszólalásig hasonlító, ám anyagában merőben különböző - értsd: csokoládéból készült - terméket.

Aberrált nyulak

Ha már csokinyúl, legyen szárnyas, szarvas és félnyúl is. Közös jellemzőjük, hogy egyik sem létezik. Mármint a természetben. A különböző népek mondavilágában azonban igen, úgyhogy ejtsünk néhány szót róluk is, azaz következzék egy kis nyúlmitológia. Nanabozho az indiánok nyula, pontosabban egy szellem, aki nyúl alakban jelenik meg. Raurack pedig a bajor hegyvidéken ugrándozik felszarvazott angyalként, azaz egy szárnyas-szarvas nyulat kell magunk elé képzelnünk. Rasselbock egy szárnyavesztett Raurack, tehát neki csak szarva van. Jackalope az egyesült államokbeli Wyoming állam félig nyúl, félig antilop összetételű állata; aki létezésével arról tanúskodik, hogy az állatok is félrelépnek: „Asszony, ne próbáld nekem bemagyarázni, hogy ez tőlem van!” - fakadt ki minden bizonnyal Mr. Nyúl a szülőszobában. Skvadert egy svéd taxidermológus, Rudolf Granberg teremtette, ő is vegyes házasságból származik: egy nyúl és egy siketfajd szerelmének gyümölcse. Feje nyúl, szárnya és farka madár. Hogy Granberg úr egy vörös téglás ház lakója volt-e, vagy mindössze kettőt lapozott a szakácskönyvben, azaz egy nyulat és egy siketfajdot próbált kitömni, és összecserélte az alkatrészeiket, nem tudni. A furcsa állat eredete a huszadik század elejéig nyúlik vissza, amikor is egy svéd vadász egy vacsorán egy hasonló példány elejtéséről szóló történettel szórakoztatta a vendégsereget. Még szerencse, hogy elefántokról és hangyákról senki sem mesélt Mr. Granbergnek.



Tojásrakó nyulak

Ha már furcsa nyulak, szót kell ejteni a cikk apropóját adó ünnepről, a húsvétról is. Ugyanis a húsvéti nyúl, aki fészket rak, tojást tojik, és ajándékot hoz, szintén némi képzavarra adhat okot. Bár, Granberg kreatúrája talán tényleg tudna tojni, ha aktivizálná magát, nem pedig dermedten állna egy múzeumban. A fészekrakás momentuma feltehetőleg abból vezethető le, hogy a nyugati kultúrákban ábrázolt nyúl általában a Lepus fajhoz tartozik, amely abban különbözik más nyúlfajoktól, hogy nem üregben él, hanem fészket rak, kicsinyei nyitott szemmel születnek, teste nagyobb és füle hosszabb. A tojásrakást pedig valószínűleg a nyúl és a tojás termékenységi szimbólum mivolta okán kapcsolták össze. Hiszen, a nyuszik tudvalevőleg igen szapora állatkák; innen eredeztethető az a kedves kis mondásunk, hogy „**sznak, mint a nyulak.” Franciaországban és Belgiumban a tojásokat nem a húsvéti nyúlhoz kötik, hanem azt mondják, a húsvéti harangok pottyantják le őket. Szegény belga gyerekek; akkor inkább mégiscsak a nyúl, egy élő dologról azért könnyebben elhihető, hogy tojik.

Nyúló nyulak

Beszéljünk egy kicsit arról is, hogy meddig nyúl a nyúl. A konvencionális válasz szerint amíg ki nem nyúl; valójában azonban a földtől az égig. Hiszen egyrészt nyuszi ül a fűben, másrészt az égre felnézve ott a Nyúl (Lepus) csillagkép. S hogy mi van a nyúlon túl? A kérdés bizonyára sokakat izgat, hiszen eddig csak azt tudhattuk meg, hogy a szörny az nem ott van. De most, kedves olvasók, csak önöknek elárulom, mi van a Nyúlon túl. Győr. Már, ha Veszprém felől közeledünk a 82-en. Most pedig szálljunk le a térképről, menjünk el egy trafikba, és vásároljunk egy újságot, abban is van nyuszi. Főleg, ha egy Természetbúvárt vagy egy Playboyt veszünk. Azt már tudjuk, meddig nyúl a nyúl, illetve, hogy mi van rajta túl; most vizsgáljuk meg azt, hogy hová megy. Ez már könnyebb feladat, hiszen a kérdésre ő maga felel: ingyom-bingyom táliber, az erdőbe. Pedig nem is ott lakik, hanem a mezőn. A mezei nyúl Európa és Ázsia nyugati felén él természetes körülmények között, de a világ számos területére, így Észak-Amerika keleti részébe, Ausztrália és Új-Zéland területére is betelepítették. Tartózkodási helye a mező, erdővel határos szántóföldek és kertek. Minden ehető növényi részt elfogyaszt, legjobban a zsenge, nedves hajtásokat szereti. A nagy termetű ragadozó madaraknak, rókáknak, farkasoknak és a kóbor kutyáknak esik áldozatul. Szegény. Rokona, az üregi nyúl eredetileg csak az Ibériai-félszigeten és Északnyugat-Afrikában volt megtalálható, ma azonban széles körben elterjedt Európa csaknem minden részén, keleten egészen Ukrajnáig. Ezen kívül számos országba és szigetre, például Ausztráliába, Új-Zélandra és Chilébe is betelepítették. Az állat társas, nagy közösségekben él. Dombvidéken, laza homokos talajokon mindenütt otthonos, itt készíti tágabb, katlanban végződő földalatti otthonát. Tápláléka főleg fűfélék, lóhere és lágyszárú növények.

Sztárnyulak

A leghíresebb természetes nyulak után következzenek a „mesterségesek”, azaz azok, akiket mi találtunk ki. Mármint nem mi, itt a HírExtránál, hanem mi, emberek. Kitaláltuk, majd beleírtuk őket mindenféle mesébe, regénybe, rajzfilmbe és reklámba, és így sztárt csináltunk belőlük. A nyúlcsillagok (sz)tárháza ha nem is végtelen, de termetes, így csak ízelítőt adhatunk belőle. Itt van mindjárt Soungoula, a kreol népmesék furfangos hőse a Seychelle-szigetekről vagy Bob és Bobek, akik nem az agyukra, hanem a karukra gyúrnak. A csehszlovák rajzfilm nyulai ugyanis egy cilinderben laknak, és minden reggel tornáznak. Nyusziról, Micimackó zsémbes barátjáról se feledkezzünk meg. Az ő ellentéte lehet a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény című gyurmafilm vérnyula: míg Nyuszi szorgalmasan földműveskedik saját kertjében, a vérnyúl mások zöldségeit dézsmálja meg. Beugrott egy meghajlásra Tapsi Hapsi, a Bolondos Dallamok sztárja; Füligláb, a Jamie és a csodalámpa szereplője; a legkisebb ugrifüles a kockásfülű nyúl társaságában; Csupafül a Nyúl a cilinderben című bábfilmből; „a nyúlon túl” kifejezés ihletője, Caerbannog a Gyalog galoppból és Roger nyúl is. Meg még egy, de ő nem hajolt meg, hanem elfutott; egy farkas rohan utána, és oroszul kiabál. Hogy ezek milyen sokan vannak, Nyuszómuszó! A konyhában is nyúl, a kakaósdobozon: Nesquick, akire mindent rá lehet fogni. A Duracell-nyuszi meg határozottan tartósabb, legalábbis a kakaónál biztosan.

Szónyulak

Szónyúl, micsoda szó! Csodálom, hogy nem húzta alá a Word imádott helyesírás-ellenőrző programja. Nézzük, milyen kifejezésekben, szóösszetételekben működik közre kedvenc tapsifülesünk. A nyúl a gyalogos közkatona gúnyneve, a nyúlárnyék a spárga, a nyúlhere egy apró cserje, Nyúlhegy egy kisközség, a nyúlszem egy betegség, a nyúlszáj a felső ajak fejlődési rendellenessége, a műnyúl agárversenyeken fut, akire nyulat raknak, azt átverik (poser un lapin franciául szó szerint ’nyulat rak’, átvitt értelemben: ’átver’) a nyúlcipőt az veszi fel, aki siet, a nyúlfarknyi nagyon rövid, a nyúlfogú nagyon csúnya, a nyúlszívű meg gyáva. Még mielőtt e cikk nyúlna, mint a rétestészta; lenyuszulok, mint Bridget Jones a papok és prostik buli után, és átadom a terepet a Sárkánynak. Ugyanis ő jön (a kínai horoszkópban) a Nyúl után.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását