2024. május 3. - Tímea, Irma

Gobineau a fajelmélet atyja

Bár az északi, fehér, árja faj felsőbbrendűségének elmélete a francia gróftól származik, hibás a gyakran hangoztatott nézet, ami ötletének későbbi felhasználóinak bűneit vetíti vissza a félművelt arisztokratára. Gobineau nem volt sem antiszemita, sem naci
2008. március 21. péntek 19:02 - Tálos Lőrinc
Amatőr az embertani múzeumból

Comte Joseph Arthur de Gobineau nem volt tudós. Miközben kedvére szemezgetett a biológia, antropológia, örökléstan és a társadalomtudományok korabeli eredményeiből egyiket sem művelte. Diplomata volt, orientalista és író. Ismerte a taxonómia, a biológia rendszertan, az antropotaxonómia, az emberi rasszok öröklött küllemi jellemzők alapján történő rendszerezésének alapvető fogalmait. Sokat citált művének címe Essai sur l'inégalité des races humaines – Értekezés az emberi fajok egyenlőtlenségéről, utalás Rousseau művére (Discours sur l'origine et les fondements de l'inégalité parmi les hommes– Értekezés az emberek közti egyenlőtlenség eredetéről és alapjairól). Korában egyre-másra jelentek meg az emberek közötti egyenlőtlenséget hirdető, és azt biológiai érvekkel alátámasztó elméletek. Gobineau-é volt az egyik, amit később a szélsőségesen nacionalista politikai irányzatok, saját hódításaik megigazolására használtak fel.

Rosszarcú rosszfiúk

Cesare Lombroso, olasz elmeorvos a bűnözést és rossz erkölcsöket örökletes fogyatékosságnak tartotta, és azok jeleit felfedezni vélte a bűnözők arcvonásaiban is. Saját leleményét olyan felfedezésnek tekintette, ami szebbé teheti az emberiség jövőjét. Úgy vélte a igazságszolgáltatás szolgálatába állított tudomány előre, mintegy preventív módon meg tudja határozni, kik fognak bűncselekményeket elkövetni, és el tudja őket ítélni, mielőtt azok bűneiket elkövették volna.

Embertenyésztés

Francis Galton a darwinizmust gondolta tovább, azt vélte, hogy az emberi társadalmon belül is működik a szelekció, az emberiség szétválhat tehetségesebb és tehetségtelen fajokra. A statisztika és a családfakutatás módszereit használta fel elméletének alátámasztására és eredményként eljutott a saját műszavával eugenikának nevezett szociáldarwinizmusig, ami az emberiség jövőjét a telivértenyésztéshez hasonló irányított tenyészkiválasztásban, és a gyengébb képességűek, betegek kiselejtezésében, sterilizálásban lelte meg.

Vulgár-fajbiológia

Valamennyi nézet a tudományos diskurzus része lett, bár tételeiket már megszületésük után – részben, vagy egészben – vitatták, vagy meg is cáfolták, a közgondolkodásba hamar bekerültek és egész addig, amíg a XX. századi genetika és a pszichológia végleg meg nem cáfolta azokat, művelt emberek hittek bennük, akárcsak ma a homeopátiában, vagy a bioenergetikában. Jean-Paul Sartre-nál találóbban és tömörebben tán nem is lehet kifejezni a rasszizmus és a szociáldarwinizmus korábbi beágyazottságát: „Valamikor a vélemények egyik fajtájához tartozott, ma viszont a bűnök egyik fajtája”.

Gauloises blondes

Gobineau elméletének két sarkalatos pontja élt a legtovább, más, kibővített nézetrendszerekben. Az egyik, hogy az emberi „fajok” legtökéletesebbjét az északi germánokkal azonosított és árjának nevezett, úgy nevezett nordicus rasszban vélte felfedezni. A másik, hogy a civilizációk bukását a fajok keveredésében vélte megtalálni. Észrevette, hogy egyazon társadalmakban sokszor rasszbeli eltérések vannak a különböző osztályok között. Tévedése abban rejlik, hogy nem a magyarázatát kereste ennek – miszerint az osztályok közötti átjárhatóság és a mésalliance évszázadokig igen ritka madár volt – hanem evvel magyarázta, az uralkodó osztály helyzetét. Gobineau rasszizmusa tehát nem volt soviniszta, nem arra hivatott, hogy a franciák – pláne a németek – birodalmi terveit igazolja. Sokkal inkább volt osztályrasszizmus, a társadalmi hierarchiát biológiai szükségszerűségnek értelmezte. Pedig a francia nép rassz szerinti tagoltsága abból adódott, hogy Róma hanyatlása után a romanizált, alacsonyabb termetű és sötét hajú – mediterrán vagy alpi rasszú – gallokat és más keltákat a hatalmi vákuumba benyomuló germán törzsek, frankok, burgundok és gótok szervezték újra államalakulatba. A tőlük származó arisztokrácia pedig sokáig megőrizte vezető szerepét a francia társadalomban.

Nem minden Rosenberg házaspár

A XIX. század végén német értelmiségiek illesztették be Gobineau tanaiból azokat az elemeket saját, a tervezett hódításokat és a legyőzöttek alávetését, a német impériumot, valamint a köztük élő idegenek – a zsidók – kirekesztését igazoló soviniszta politikai ideológiájukba, ami arra alkalmas volt. A keret, amit Alfred Rosenberg – a náci párt főideológusa – felhasznált tehát készen állt, és csak felerészt származott Gobineautól, másik felében élesen eltartott attól. Gobineau a németet – ahogy a franciát is – keverék népnek tartotta. Elitizmusa élesen ellent mond mindennemű nacionalizmusnak, és nemzetállami törekvésnek – ahogy az egyenlőségelvnek is. Nemzeteket tördelt fel alacsonyabb és felsőbb rendű fajokra osztályalapon, nem egyes nemzeteket kiáltott ki a többi leigázására termettnek. Nyilvánvaló tévedései dilettantizmusából fakadtak.

Ja, ja, Hungárja!
A magyarok fontos helyet foglalnak el a világ meghódítói között. ők rabszolgákká tettek másokat, de maguk soha nem voltak rabszolgák. Így, mivel a magyarok finnek, és annyira különböznek a finnektől és primitív águk minden más részétől, fizikailag és erkölcsileg, nagyon meg kellett hogy változzanak. (Etnológia, 439 oldal: "A magyar nemesség ... történelmi és nyelvi tények bizonyítják, hogy a nagy Északázsiai ág része, közeli vérrokona a buta és gyönge osztyákoknak és a szelídíthetetlen lappoknak".) […] Egy jó cikkben A. de Gerando (Essai historique sur I'origine des Hongrois [Párizs, 1844]) megdöntötte Schlotzer és követői elméletét. Súlyos érvek, melyek forrása görög és Arab történészek és magyar történetírók művei, tényekkel és adatokkal, melyek a kritikáknak ellentmondanak, bebizonyította az erdélyi székely törzsek rokonságát a hunokkal, és azonosítja a korábbi primitív korokban az előzőeket, mint Pannónia utolsó megszállóit. Így a magyarok hunok. […] A "hun" név nemzetet jelent, de történelmileg beszélve gyűjtőszó. törzsek tömegét jelenti, akik nem homogének. Attila őseinek zászlai alatt sok nép harcolt, szövetségek, melyeket "fehér hun" néven emlegettek, mindig külön voltak válva. Ezekben a germán elem volt az uralkodó. […] Semmi sem bizonyítja azt a hitet, hogy az idő múlása, az éghajlat különbözősége vagy a szokások változása egy lappot vagy osztyákot, egy tunguzt vagy permet Szent Istvánná változtat.

Részlet Gobineau Értekezés az emberi fajok egyenlőtlenségéről című művéből
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását