2024. április 19. - Emma

Vizes túra a tó körül

Víz világ-napi túrát rendezett a Debrecen melletti Vekeri-tó környéki Erdőspusztán csütörtökön a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (TIKÖVIZIG). Bara Sándor megbízott igazgató emlékeztetett rá, hogy már harmadik éve "nem a négy fal között"
2008. március 20. csütörtök 13:24 - Hírextra
Hozzátette: a nagyszámú érdeklődő a túra öt állomásán tájékozódhat a vízgazdálkodással kapcsolatos helyi fejlesztési elképzelésekről.

Utóbbiak közül Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára a legnagyobb volumenű fejlesztési tervet, az úgynevezett Civaqua-programot emelte ki.

A térség átfogó, 13 milliárd forint összköltségű vízgazdálkodási programjából - a szakállamtitkár szerint - első lépésként a mezőgazdaságot érintő programrészt szeretnék megvalósítani.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkárával kívánunk összefogni annak érdekében, hogy ha nem is a teljes fejlesztés, de a mezőgazdasági része megvalósulhasson - tette hozzá Kóthay László.

Mindez azért kaphat prioritást, mert a világban fokozódik az élelmiszerek iránti igény, s úgy tűnik, az Európai Unió is más stratégiát alkalmaz a jövőben az agrárágazat támogatásában - jegyezte meg a szakállamtitkár. Ez a programrész egyébként 5 milliárd forintba kerülne.

Kóthay László szólt a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR) projektről is, amelyet - mint mondta - a Tisza-tó projekttel együtt adnak be a felszíni vízellátás javítása érdekében.

A program magában foglalja a Kelet- és a Nagykunsági Főcsatornák rekonstrukcióját, a meglévő vízművek felújítását és fejlesztését is.

A debreceni víz világ-napi túra kapcsán Kóthay László megjegyezte: az ilyen rendezvény jó alkalom a vízügyi identitás megtartására is, s a vízügyesek együttműködésére a természetvédőkkel, a környezetvédőkkel, akikkel egyébként egymásra vannak utalva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását