2024. április 27. - Zita

"Sohasem lehetünk olyan szegények, hogy ne tudnánk adni"

Sohasem lehetünk olyan szegények, hogy ne tudnánk adni vagy segíteni másoknak is - mondta nagycsütörtöki szentmiséjén Budapesten Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Az eseményről az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense, Tóth
2008. március 20. csütörtök 17:04 - Hírextra
Erdő Péter annak kapcsán beszélt az adományozás lehetőségeiről, hogy a püspöki konferencia korábban körlevélben fordult híveihez: az egyházközségek segítsék a rászorultakat a gyógyszerek kifizetésében.

Az esztergom-budapesti érsek a szentmisén elmondta: a nagyböjti időszakban felkérték a plébánosokat és a plébániai karitászcsoportokat, keressék meg a rászorulókat és "az esetleges nagylelkű támogatókat". A munka megszervezésében az egyházmegyei karitászközpont is közreműködött.

A ceremónián hangsúlyozta, hogy a segítségnyújtáshoz "a hívő embereket ismerni kell, látogatni kell, az utcafelelősök, az egyházközségi hozzájárulást összegyűjtő önkéntesek, a karitászcsoportok tagjai meg kell, hogy ismerjék a rászorulókat és azokat, akik segíteni tudnak".
Erdő Péter a magyar társadalom anyagi helyzetét elemezve a szentmisén megjegyezte, hogy "szűkölködünk talán még a szükséges élelemben (...) még itt, Közép-Európában, hazánkban is". Ehhez kapcsolódóan azonban arra is kitért, hogy "szűkölködünk a szóban, a szeretetben, szűkölködünk abban, hogy értelmesnek, értékesnek lássuk az életünket".

Az egyház tevékenységéről kijelentette: "látogatnunk kell a híveket, a családokat, a betegeket és a haldoklókat, különleges igyekezettel kell foglalkozni a szegényekkel, a szenvedőkkel, a magányosokkal, a házastársakkal és a szülőkkel". A papság feladatáról elmondta: "nekünk, papoknak Krisztus küldetését kell folytatnunk, mégpedig különleges kegyelemmel és erővel".
A bíboros arról is beszélt, hogy Budapest és a másik négy, korábban városmissziót rendező európai város közösen azt javasolta: segítsenek egy várost vagy egy egyházmegyét a harmadik világban.

Az egyházakat érintő jogszabályváltozásokról kifejtette, hogy egyházmegyéjük központi forrásainak csökkenésére számítanak, ezért "a felelős lelkipásztorok nem mondhatják azt, hogy nem kérnek a hívektől egyházközségi hozzájárulást". Azzal érvelt, hogy "nem az ő személyes kérésükről, hanem egyházmegyéink és magyar egyházunk kéréséről van szó".

A szentmisén Erdő Péter megszentelte a keresztelendők és a betegek olaját, a bérmáláshoz használatos speciális olajat, a krizmát, valamint a papság megújította a szenteléskor tett ígéreteit.
Az esztergom-budapesti papság képviselőin kívül a szertartáson részt vettek Ladocsi Gáspár és Udvardy György segédpüspökök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását