2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem jelent veszélyt a szállítmány

A határértéket meghaladó sugárszintet mértek egy vasúti szerelvény cirkóniumrakományánál szerda este az ukrán-magyar határ szalókai (Szolovka) vasútállomásán, ezért az ukrán határőrség feltartóztatta a szállítmányt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kataszt
2008. március 20. csütörtök 18:46 - Hírextra

Vaszil Jarmeljuk, a csapi (Csop) határőregység sajtószóvivője az ungvári uzhgorod.net.ua internetes hírújságnak nyilatkozva elmondta, hogy a rakomány 60,5 tonna cirkóniumból áll, amit Olaszországból szállítottak oroszországi célállomásra. Azt is közölte, hogy a veszélyesnek minősülő szállítmány nem rendelkezett az Ukrajna területén való áthaladáshoz szükséges engedéllyel, ezért azt visszaküldik Olaszországba.

Jarmeljuk emlékeztetett, hogy a mostani eset már a második egy hónap leforgása alatt, legutóbb két hete kellett visszairányítani az ukrán-magyar határról egy olasz cirkóniumszilikát-szállítmányt.
Pernyák Sándor ezredes, a szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője a szállítmánnyal kapcsolatban az MTI nyíregyházi szerkesztőségét arról tájékoztatta, hogy a rakománynál nem mértek veszélyes értéket, így az a lakosságra és a közvetlen környezetére semmilyen veszélyt nem jelent.
A főtanácsos, megyei igazgató szerint a múlt évben is több alkalommal volt már hasonló cirkóniumszállítmány, amelyet az ukrán határőrség szintén feltartóztatott.

A szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei minden esetben műszeres vizsgálatot tartottak és értékelték a sugárzási adatokat, amelyek ugyan a háttérsugárzási szintnél magasabban voltak, de nem érték el egyetlen esetben sem az úgynevezett jelzési értéket.

A szabolcsi katasztrófavédelmi parancsnok elmondta azt is, hogy a mostani szállítmánynál az ukrán fél a rakomány eredetét és a természetes származását igazoló eredeti okmányokat hiányát is szóvá tette.

A szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóságot ezzel kapcsolatban a MÁV Cargo arról értesítette, hogy az olasz hatóságok a dokumentumokat már megküldték, így az ukrán hatóságok be is engedték az ország területére a küldeményt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását