2024. április 19. - Emma

Megdöbbentek a hazai szerbek

Megdöbbenését és elégedetlenségét fejezi ki a Szerb Országos Önkormányzat (SZOÖ), amiért a magyar kormány elismerte a szerintük egyoldalúan és a nemzetközi jog normáival ellentétesen kikiáltott Koszovó függetlenségét. Erről Alexov Lyubomir elnök tájékozt
2008. március 20. csütörtök 17:50 - Hírextra
"Meggyőződésünk, hogy e lépés nem erősíti a térség stabilitását, nem szolgálja a térségben élő kisebbségek érdekeit. Árt (...) a két állam jószomszédi kapcsolatainak" - írta közleményében a szerb kisebbségi vezető, hozzátéve: a lépés nem segíti elő Szerbia uniós integrálódási folyamatát sem.
A SZOÖ szerint Magyarország e lépésével nem a nemzetközi jog normáit követte, hanem politikai érdekekből elismerte egy szomszédos állam területének megcsonkítását. Így Jugoszlávia szétesését Szerbia feldarabolása követi - jegyzi meg a közlemény.

A magyarországi szerb közösség továbbra is szolidáris Szerbia és a szerb nép törekvésével, az ország területi egysége megőrzésével, ugyanakkor érdekelt a két szomszédos nép baráti kapcsolatainak ápolásában - fogalmazott Alexov Lyubomir.

"Reményünket fejezzük ki, hogy a Magyar Köztársaság Kormányának ezen lépése nem vált ki a nemzeti kisebbségekkel szembeni atrocitásokat, nem növeli a türelmetlenséget és feszültséget Magyarországon és Szerbiában egyaránt" - zárult az állásfoglalás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását