2024. április 25. - Márk

Hunyadi Mátyás, a király

Sólyom László köztársasági elnök nyitotta meg szerdán a Hunyadi Mátyás, a király című kiállítást a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM). A kiállítás komplex, egy ember, egy téma köré szervezett tárlat - mondta az államfő a reneszánsz év keretében tartott r
2008. március 20. csütörtök 07:01 - Hírextra

Sólyom László kiemelte: a kiállításon az érdeklődők választ kaphatnak arra, ki volt Mátyás király, találkozhatnak azzal a "valódi nagysággal", amit a reneszánsz felmutatott, de a tárlat kitér arra is, hogyan reflektálunk ma a reneszánszra.

A köztársasági elnök rámutatott arra, hogy Mátyás király az egyik legismertebb uralkodó volt Magyarországon és Európában. Mint mondta, nemcsak a sokszoros határhelyzetben lévő korszak, a reneszánsz, hanem a Mátyás király személyiségében meglévő kettősség is megérdemli a figyelmet, egyebek mellett az, hogy köznemesből vált királlyá.

A tárlaton bemutatott anyag konkrét, gyönyörködtető, elgondolkodtató - vélekedett az államfő, aki szerint a műtárgyakat sajátos érzéssel szemlélheti az érdeklődő, hiszen már tudja, mi következett Mátyás uralkodása után. Ezzel az "utólagos tudással" érdemes elgondolkodni azon is, mennyire fogjuk fel, értékeljük saját korunkat - tette hozzá.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás szerves része a katalógus, amely "kalauzként" teljes képet adhat a tárlat súlyáról, jelentőségéről, nemzetköziségéről.

Sólyom László beszéde végén köszönetet mondott a BTM főigazgatójának, a kurátoroknak, valamint azoknak, akik a kiállítás létrejöttén dolgoztak.

Bodó Sándor főigazgató a megnyitó előtt, a kora délután tartott sajtóbemutatón elmondta, hogy a június 30-ig látogatható tárlaton csaknem 400 tárgy látható, ezek közül 50-et más intézmények kölcsönöztek a BTM számára. Tájékoztatása szerint 29 műtárgy külföldi gyűjteményből származik, így például Olaszországból, Németországból, Ausztriából, Csehországból.

Számos remekművet még soha nem állítottak ki Magyarországon - hangsúlyozta a főigazgató. Hozzáfűzte, hogy a bemutatott műtárgyak biztosítási értéke meghaladja az ötmilliárd forintot.

A kiállítás keretét Mátyás trónra jutása, illetve fiának, Corvin Jánosnak az utódlására, azaz a dinasztia-alapításra tett kísérlete adja. A látogatók megismerkedhetnek a portréművészet alkotásain keresztül a király és a királyné személyével, a tárlat elvezet a király hadi táborába, végigkísér az udvar helyszínein, beavat a vallási élet megnyilvánulásaiba, végül Corvina-kódexek és szobrok segítségével megidézi az antikvitás felé forduló, humanista szellemi központot.

A tárlaton látható például Mátyás első titkos pecsétje, Beatrix királyné öccsének, Aragóniai Jánosnak a kódexe, Hunyadi-címeres majolikapadló, s rekonstruálják a királyi asztalt is, fedeles díszserleg, kupák, poharak, majolikatálak segítségével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását