2024. május 4. - Mónika, Flórián

Egyetlen járható út

A házi gyermekorvosnak adott vizitdíj-kompenzáció szétosztása a többi háziorvos között látszik az egyetlen lehetséges járható útnak, most a házi gyermekorvosoknak kell szolidárisnak lenniük - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerdai, budapesti
2008. március 20. csütörtök 07:18 - Hírextra

Több forrás három lehetséges módon érhető el - tette hozzá, ez a járulékemelés, az Egészségbiztosítási Alapon belül történő átcsoportosítás és a lakossági önrész fizetés.

A kormány a járulékemeléssel nem ért egyet, az önrészfizetést a lakosság többsége népszavazáson utasította el, így az egyetlen lehetséges megoldás a E-alapon belüli forrásátcsoportosítás, amely az elképzelések szerint azt jelentené, hogy a vizitdíj bevezetése után kapott kompenzációt most visszavennék a gyermekorvosoktól és az összeget szétosztanák a felnőtteket ellátó praxisok között - mondta a tárcavezető. Ez havi 280 millió forintot jelent, ami egy-egy orvosra lebontva havi 40 ezer forint plusz volna.

"Most azt kérjük, és azt javasoljuk, hogy a házi gyermekorvosok is legyenek szolidárisak azokkal, akik felnőtteket látnak el" - fogalmazott a szakminiszter.

Horváth Ágnes közölte: a szakmai szervezetekkel tovább folytatják a tárgyalásokat arról, hogy milyen más megoldás jöhet szóba a bevételpótlásra és mindenképpen konszenzusra törekszenek. Várják arra vonatkozóan is a javaslatokat, hogy az elosztást milyen szisztéma szerint valósítsák meg.
Horváth Ágnes "gátlástalan riogatásnak" nevezte a fideszes politikusok megszólalásait ebben az ügyben, és minden alapot nélkülöznek azok a megnyilatkozások, hogy a házi gyermekorvosi praxisok a kompenzáció nélkül működésképtelenek lennének.

A tárcavezető "erkölcstelennek és felelőtlennek" tartja Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnökének nyilatkozatait. Éger István korábbi nyilatkozataiban jelentéktelen bevételnek nevezte a vizitdíjat, azonban március 10-e óta "hangosan követeli a minél nagyobb kompenzációt" és elismeri, hogy ez jelentős bevétel volt egy a praxisoknak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását