2024. április 26. - Ervin

Tibeti tirpákok, avagy Fiala és a nénik esete

Csúsztat-e Fiala, ha tibeti zenét játszik? Árpád sávos-e egy piros-fehér csíkos nyakkendő, a honvéd-jelvény és a közúti magasságkorlátozó kapu? Hogyan lett a műsorvezetőből egy nyírségi néprajzi csoport tagja, és kikből álljon a politikusok rockzenekara?
2008. március 19. szerda 16:49 - Hírextra
Tirpák

Mi köze van Tibetnek a tirpákokhoz? Ahogy a műsorvezető Tengerésszel – a betelefonálós reggeli rádióműsorok Del Medico Imréjével – megosztotta: „Szó volt itt ma Tibetről, és adtam tibeti zenét. Betelefonált egy néni, és azt mondta, hogy ő érzékeli, hogy én evvel hogyan csúsztatok mások érdekében.” Fialának amúgy is meggyűlt a baja a „nénikkel”, egyikük egész konkrétan letirpákozta. Tengerész szerint a nyírségi szlovákok politikailag inkorrekt megnevezésének szitokszóként használata pont olyan, mint az Árpád sávos zászlók lengetése, amit szinte mindig zsidózás kísér, ám ha valaki ezt kritizálni meri, akkor egyből régi magyar jelkép lesz belőle, ahogy a tirpákról is kiderül, hogy derék szabolcsi ember értelemben használták, és nem akartak senkit megbántani. „A néni azt bírta mondani Tibet kapcsán, hogy nyilvánvalóan azért ez a téma, hogy ne a HírTV-ről, Gyurcsány Ferencről, és mit tudom én, miről legyen szó. Azt kívánom, hogy nekem, a lányomnak, a hallgatóknak ne az jusson eszébe, ha tibeti zene szól, hogy azért van, hogy valamit elhallgassunk.” A műsorvezeztő azon is kesergett, hogy milyen vén lehet, ha rajta kívül már senki sem tudja ki volt Csilicsala bácsi, hozzátette, ő nem akar a nénikhez menni a nyugdíjas otthonba.

Tibet, emberi jogok, Olimpia

Tibethez persze más hozzászólások is akadtak. „Azért mert távol van tőlünk és távoli problémának érezhetjük, igenis beszélni kell róla, mert ez nem egy tegnapi probléma. Bár a dalai Láma elutasítja az Olimpia bojkottját, én csodálkozom, hogy Kínának ítélték oda a rendezés jogát. Az emberi jogokat távolról sem veszik figyelembe. Amikor Kína bevonult Tibetbe, akkor kolostorokat gyújtottak fel, embereket mészároltak le, és olyan életformát kényszerítettek az ott élőkre, ami nekik teljesen idegen volt.” A miért pont Tibet, miért fontos Tibet? – probléma állandóan felmerül, ha magyarországi szervezetek, civilek tiltakoznak a távoli országban uralkodó elnyomás ellen. Irigység, vagy hülyeség vezérli azokat, akik szerint érdektelen ügyekről van szó, és földrajzilag közelebbi problémákkal kellene foglalkozni?

Fontos ügyek a világban

A civileket, vagy újságírók témaválasztását támadó demagóg csúsztatásokból tele van a padlás. Állatvédők munkáját kritizálják, azzal, hogy az emberek is épp eleget szenvednek, gyerekek halnak meg, emberek élnek az utcán, a darfúri népirtás ellen tiltakozókat pedig Koszovóba vezénylik, mintha létezne valamiféle kötelező érvényű segítségnyújtási sorrend. Előbb az embereknek kell segíteni – lehetőleg a közelben élőknek – aztán a távolabbi embereknek és csak utána jöhetnek a megkínzott kutyák? Miért is? Mizantróp az ember, ha állatvédő? Erkölcsi hulla ha rávési az adóbevallására az egy százalékos adófelajánlás kedvezményezettjeként valamelyik állatmenhelyt, és még ugyanazon a napon nem veszi meg a Fedél Nélkült? Nem lehet előírni, hogy ki, milyen társadalmi munkát vagy civil aktivizmust végezzen. Az ilyen foglalatosságnak az a lényege, hogy nem muszájból, hanem lelkiismeretből áldozunk rá az időnkből, pénzünkből, kinek mire futja. Itt-ott önkéntes barátaimtól hallottam azt a hasonlatot, hogy az aktivizmus nem karácsonyfa-izzósor, soros kapcsolással, hogy csak szépen sorjában lehessen végezni, különben nem világít. A párhuzamos kapcsolás a megfelelő modell, ahol mindenki abba fektet energiát, ami közel áll hozzá. Az ideális az, ha minél többen, minél több ügy mellé állnak oda. A valódi aktivisták között nincs irigység. „Tessék figyelni Tibetre, a VII. kerületre és önmagukra is.” – mondta a műsorvezető.

HírTV, rock, satöbbi

Ahogy Fiala kifejtette, Veres János és a tévécsatorna csörtéje maga az infantilizmus. Ahogy az is „Méltaltlan, mindenhez, még a Magyar Gárdához is”, ha a hírcsatorna egyik beszélgetős műsorában egymás nyakkendőjéről az Árpád sávok jutnak a műsorkészítők eszébe. A hallgatók több piros-fehér csíkos köztéri műtárgyat, jelképet vagy ruhadarabot kevertek gyanúba, a közúti magasságkorlátozó kaputól, a régi honvédjelvényen át a Kisherceg sáljáig. A telefonálók el nem hanyagolható részét mégis Veres „bodicsek” János folyosói afférja érdekelte, egy-egy sípolásba fúló félmondatig el is mondhatták véleményüket. A politikusok „all star” rockbandájának feltöltésére is több tipp érkezett, Kövér László basszusgitárostól a Mikola István - Horváth Ágnes duettig.

Akik későn keltek, vagy bármi másért elmulasztották a reggeli műsort, esetleg csak kiváncsiak arra, hogy mi minden emlékeztet még az Árpád sávokra, és milyen hangszeren kellene játszani Orbán Viktornak, az ma éjjel fél tizenkettőtől egy óráig meghallgathatják a Kelj fel Jancsi szerkesztett változatát a Pont FM 88.1-en.

Keretes:

Emberi jogok Kínában

Nie Shubin
Bíróság elé állították és kivégezték Hebeiben egy olyan bûncselekményért, amit nem követett el.

Wu Zhenjiang
Shaanxi tartományban elítélték és kivégezték. A családja azt mondja, hogy az elsô tárgyalás után már nem találkozhattak vele, a holttestet pedig nem adták ki nekik eltemetésre. Az édesanyja attól tart, hogy fia szerveit, beleegyezése nélkül átültetés céljából eltávolították. Többször kért ez ügyben információt a hivataloktól, sikertelenül.

Bu Dongwei
Két és fél év átnevelô munkára ítélték Pekingben, amiért Falun Gong irodalmat találtak nála.

Ye Guozhu
Négy év börtönbüntetésre ítélték, amiért a pekingi erôszakos kilakoltatások ellen demonstrációt szervezett.

Tiananmen anyák
Az 1989-es Tiananmen téri vérengzés áldozatainak családtagjai azért harcolnak, hogy a kormányzat értékelje át ezt az eseményt. Ezen érdekérvényesítô tevékenységük miatt folytonos hatósági zaklatásnak vannak kitéve.

Shi Tao
Hunan tartományban bebörtönözték e-mailen küldött információkért.

Huang Jinqiu
Iró, Nanjing város (Jiangsu tartomány) közelében bebörtönözték az internetre felrakott üzenetei miatt.

Yang Tongyan
Jiangsu tartományban bebörtönözték a kínai politikai változásokat támogató írásai miatt.

Chen Guangcheng
Az emberi jogok védelmezôje és jogi tanácsadó, 2005 szeptembere óta házi ôrizetben van.

Forrás: www.amnesty.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását