2024. április 18. - Andrea, Ilma

OKM: lezárult a régiós pályázatok első fordulója

Lezárult a közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére kiírt régiós pályázatok első fordulója; a pályázatokhoz kapcsolódva mintegy 540 pályázó - kistérségi társulások, fenntartók - felkérése alapján közel 1000 településen készült Közoktatási E
2008. március 19. szerda 15:52 - Hírextra
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv esélyegyenlőségi programja – akár 100 millió forintig – anyagi forrást biztosít a helyzetelemzésben feltárt problémák orvosolására, a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek esélyegyenlőségét támogató szolgáltatások biztosítására - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az ÚMFT keretein a közoktatás-fejlesztési beruházások támogatásának alapvető feltétele, hogy az esélyegyenlőségi szempontok szervesen beépüljenek a pályázatokba. Így minden projekthez az intézményfenntartóknak úgynevezett Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Tervet is kell készíteniük.

Az intézkedési tervek megvalósulását a szakértők folyamatosan nyomon követik. Az elszámolhatóság, azaz a pályázati források kifizetéseinek egyik feltétele e terv végrehajtása.

"Ez is garantálja, hogy szegregációs gyakorlatot folytató fenntartók ne kaphassanak uniós fejlesztési pénzeket" – fejtette ki az OKM Egyenlőségi Főigazgatóságának vezetője.

Borovszky Tímea szerint a településeken, társulásokban, egyes intézményekben – a komplex helyzetelemzések révén – megalapozható a szemléletváltás, olyan akcióterveknek a kidolgozása, amelyek biztosítják a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés esélyét.

Az integráció területén már most tapasztalhatók eredmények: számos helyen sikerült elérni, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ne külön csoportba kerüljenek, vagyis az adott intézményfenntartó olyan intézkedéseket hozott, amelyek a jövőben csökkentik a tagintézmények, párhuzamos csoportok és osztályok közti szegregációt – közölte Borovszky Tímea.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását