2024. május 5. - Györgyi

Eörsi a V4-ek szerepéről

A visegrádi négyeknek (V4) az Európai Unió további bővítésének motorjává kell válniuk - összegezte Eörsi Mátyás (SZDSZ) annak a találkozónak az eredményét, amelyet a V4 európai ügyekkel foglalkozó politikusainak részvételével tartottak szerdán Egerben.
2008. március 19. szerda 15:46 - Hírextra
Európa stabilitása miatt fontos, hogy uniós perspektívát nyújtson a közösség a nyugat-balkáni országoknak; egyetértés volt abban a tekintetben, hogy ebben a folyamatban a V4 legyen az unió motorja - közölte az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke. Európa újraegyesítése akkor fejeződik be, ha Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Macedónia is a közösség tagjává válik - tolmácsolta az európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságok közös álláspontját az elnök.

Elmondta: Koszovó ügyében a tárgyalófelek nem fogalmaztak meg közös álláspontot, mert míg Lengyelország és Magyarország elismeréspárti, Csehország habozik, Szlovákia pedig nem kívánja elismerni a független Koszovót. Ez utóbbi érthető okokból, hiszen Szlovákiában van egy félelem a szeparációtól - tette hozzá.

Azt is megállapították a tanácskozáson - folytatta -, hogy miközben a négy ország külön-külön nem képes az Európai Unió keretein belül közös érdekeik hatékony védelmére, összefogással jelentős erőt képviselnek.

Sőt bizonyos területeken, mint például az amerikai vízummentesség ügyében akár meg is tudják leckéztetni az Európai Uniót - fűzte hozzá.

A tanácskozáson azt is megállapították: az volna a négy ország közös érdeke, hogy ne hagyják megosztani magukat az Európai Unió költségvetésének tárgyalása során. A legutóbbi büdzsé tárgyalásakor ugyanis nem képviseltek egységes álláspontot, emiatt az egyes országok a rövid távú haszon érdekében hosszú távú veszteségeket szenvedtek el - fejtette ki a politikus.

Mint mondta, benyomása szerint ugyancsak nő az egyetértés abban, hogy szükséges az Európai Unió közös agrárpolitikájának reformja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását