2024. április 28. - Valéria

Százezer látogató a Zichy-tárlaton

Eddig több mint százezer látogató kereste fel a Zichy Mihály, a "rajzoló fejedelem" című kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában; a tárlat még vasárnapig látható - tájékoztatta Miklós Léna, a budapesti intézmény sajtóreferense az MTI-t kedden.
2008. március 18. kedd 17:15 - Hírextra

A szentpétervári Ermitázs és a Magyar Nemzeti Galéria közös tárlata Zichy Mihálynak, a romantikus festészet kiemelkedő alakjának teljes festői és grafikusi munkásságát mutatja be, különlegessége az Ermitázsból érkezett százdarabos kollekció.

Zichy Mihály (1827–1906) pesti és bécsi tanulmányait követően, élete jelentős részét Oroszországban töltötte (1847-tól 1906-ig). Eleinte Katalin nagyhercegnő udvarában, majd 1852-től négy, egymást követő cár szolgálatában dolgozott.

Oroszországban készített művei eddig csak néhány reprodukció révén, töredékesen voltak ismertek Magyarországon, hiszen kitűnő mesterségbeli tudásról tanúskodó rajzait és akvarelljeit a cári gyűjteményekben őrizték elzárva a közönségtől, és azok oroszországi közgyűjtemények kincsei a mai napig. A Magyar Nemzeti Galéria tárlatán első alkalommal láthatja a közönség ezeket Magyarországon, még a hét végéig.

Az orosz kollekciót kiegészíti a hazai köz- és magángyűjtemények anyaga, így a művész életművét mintegy 300 alkotáson keresztül ismerhetik meg a látogatók. A művész szülőházában 1927-ben alapított zalai Zichy Emlékmúzeum anyagából is látható egy válogatás: Zichy könyvtárának 19. századi anyaga, levelek, családi tulajdonban lévő grafikák, a művész gyűjteményéből származó grúz bútorok enteriőrszerű elrendezésben idézik meg a kort és Zichy környezetét, személyes mikrovilágát.

A tavaly december 14-e óta látható kiállítás eddig sosem látott teljességében mutatja be Zichy Mihály festői és grafikusi munkásságát.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását