2024. április 20. - Tivadar

Schmitt Pál nem bojkottálja Pekinget

A Tibetet Segítő Társaság a NOB mellett Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét is arra kérte, hogy fontolják meg az idei nyári játékok bojkottját és fejezzék ki tiltakozásukat Peking felé. Schmitt azt mondta: az olimpia nem a politikáról, hanem
2008. március 18. kedd 07:17 - Hírextra
"Az olimpia nem a politikáról, hanem sportról és kultúráról szól, mint azt Jacques Rogge, a NOB elnöke is kifejtette nemrég" - reagált az MTI érdeklődésére Schmitt Pál, a MOB elnöke. "A játékok nem arra valók, hogy megváltoztassák egy hatalmas ország politikáját, amely egyébként is tagja az ENSZ-nek, a Biztonsági Tanácsnak. Olimpiai szemszögből nézve a kínaiak egyelőre maradéktalanul teljesítik azt a szerződést, amit a NOB hét éve kötött a várossal: mind a 205 résztvevő ország versenyzői vízummentesen léphetnek kínai földre, a külföldi sajtó szabadon, bármiről tudósíthat, a létesítmények kifogástalanok, és komoly kulturális programot állítottak össze a szervezők.

Ami pedig a bojkottot illeti, az olimpiai játékok története egyértelműen megmutatja, hogy a korábbi bojkottok semmit sem változtattak meg, semmilyen eredményt nem értek el, viszont tönkretették az érintett sportolók álmait. Egyébként az imént olvastam a Frankfurter Allgemeine Zeitungot, amelyben maga a dalai láma nyilatkozta, hogy ellenzi az olimpia bojkottálását, és bízik abban, Kína jó házigazdája lesz a játékoknak. Azt viszont mindenképpen szeretné, hogy tanulmányozzák gondosan a tibeti eseményeket, és kezdődjék komoly dialógus az érintettek között."

A jelenlegi zavargások múlt hétfőn, a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján kezdődtek, amikor a pekingi seregszemle ellen tiltakozó több száz tibeti emigráns megpróbált Indiából Tibetbe eljutni. Az erőszakos cselekményeknek a hivatalos kínai adatok szerint eddig 13 halálos áldozata volt, a száműzetésben élő tibetiek azonban 80-100 halottról beszélnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását