2024. április 19. - Emma

Az idősebbek szerepének újraértékelése

A Eurofound kommunikációs kampánya az aktív öregedésről. Míg Európa drámai demográfiai változásokon megy keresztül, a vállalatok és a szak-politikusok egyre inkább másképp tekintenek az idősebbekre: egyrészt mint jelentős vásárlóerővel rendelkező potenciá
2008. március 18. kedd 12:16 - Hírextra

Az idősödő munkaerő foglalkoztatási esélyeinek javítása például bonyolult fel-adat, melyet vállalati, nemzeti és EU-s szinten is újra kell gondolni. Ezt felismerve a Eurofound kommunikációs kampányt indít, melynek célja, hogy a szakpolitikusok, a vállalatok és a társadalom megismerjék a legújabb kutatási adatokat, javaslatokat és példákat.

Az európaiak tovább élnek, mint valaha, átlagosan 8-9 évvel tovább, mint 1960-ban. Az élet-tartam hosszabbodása sok tekintetben jó hír, ám számos kérdést is felvet az egyének, csalá-dok és a társadalom számára. Ez egybeesik egy másik demográfiai változással: kevesebb gye-rek születik, mely azt jelenti, hogy kevesebben fizetnek nyugdíj- és egészségbiztosítási járulé-kokat, valamint csökken a családon belüli és képesített potenciális ápolók száma.

A munkában eltöltött hosszabb idő feltételeinek megteremtése olyan politikák bevezetését je-lenti, melyek minden dolgozó egészségi állapotának fenntartására és javítására irányulnak, képzés útján fejlesztik és frissítik az idősebb dolgozók készségeit, és biztosítják a megfelelő munkakörülményeket, beleértve a munkahelyi kötelezettségek összeegyeztetését a családi és gondozási feladatokkal, főképp az idősödő női munkaerő esetében.

Az idősödő társadalom a szakpolitikák figyelmét a gondozás felé is fordítja. Miközben a gondo-zási feladatok ellátása tekintetében a család szerepét tartjuk a legfontosabbnak, megnőtt az igény az informális gondozási megoldásokat kiegészítő fizetett ápolók iránt, hiszen a család szerkezete megváltozott, és a hagyományosan családi ápolóknak tekintett nők nagyobb arány-ban lépnek a munkaerőpiacra. Az idősebbek magas ápolási, egészségügyi és biztonsági igé-nyekkel rendelkeznek. Mások a magány, a szegénység és betegség miatt aggódnak, melyek nagy része megfelelő közszolgáltatások segítségével orvosolható.

Az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (Eurofound) március 17.-n Brüsszelben indítja el kampányát Tovább dolgozni, jobban élni – Európa nagykorúvá vá-lik címen. A kampány összefoglalja a Eurofound elmúlt tíz év vonatkozó kutatási eredményeit, ajánlásait, jó gyakorlatokat és stratégiákat.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását