2024. május 3. - Tímea, Irma

66 éves rejtély oldódott meg

A Sydney ausztrál hadihajó roncsai után kutató búvárok sikerrel jártak, ezzel megoldódott az ország legtovább tartó tengeri rejtélye - jelentette be Kevin Rudd ausztrál kormányfő hétfőn.
2008. március 17. hétfő 12:42 - Hírextra

66 éves titokról hullott le a lepel azáltal, hogy hétfőn felfedezték a csatahajó maradványait, melyet egy német cirkáló süllyesztett el 645 emberrel a fedélzetén 1941. november 19-én. A támadó DKM Kormoran segédcirkálóra kéthetes kutatás után vasárnap bukkantak rá. A Kormoran holland kereskedelmi hajónak álcázta magát Straat Malakka néven, amikor az ausztrál partoktól 800 kilométerre északnyugatra megtámadta az ausztrál csatahajót.

A tengeri csata mindössze harminc percig tartott, a támadó hajó is lángra kapott, a rajta szolgálatot teljesítő 397 tengerész közül nyolcvanan áldozatul estek. A megtámadott ausztrál hajón azonban a teljes legénység odaveszett.

Rudd a legfelső katonai vezetéssel körülvéve kijelentette hétfőn, hogy a Sydney elsüllyesztése "történelmi nap volt minden ausztrál számára és szomorú nap minden ausztrálnak". A hajó elvesztése az ausztrál haditengerészet eddigi legnagyobb tragédiája.

"Nagyon fontos hogy megértsük, ez egy sírhely, amelyben 645 ausztrál tengerész nyugszik" - mondta a miniszterelnök a canberra-i sajtótájékoztatón.

Annak idején az ausztrálokat letaglózta a hír, az eltűnt hadihajó története nemzeti megszállottsággá vált. Több nyomkereső csapat kudarcot vallott már a korábbiakban. A tengeri ütközet szemtanúja csak az életben maradt 317 német tengerész volt.

A kutatás költségeit az ausztrál kormány fedezte egy alapítványon keresztül. A Sydney-t most az alapítvány (Finding Sydney Foundation) óceánkutató hajója fedezte fel 2470 méteres mélységben, mintegy 240 kilométerre nyugatra Shark Bay-tól, 800 kilométerre északra Perth kikötővárostól (Nyugat-Ausztrália) - mondta Rudd.

Fényképes beszámoló a jövő hét előtt nem várható, de a nagy felbontású hanglokátoros felvételek azt mutatják, hogy a roncs csaknem sértetlen. A hajó védelmére a kormány azonnal érvénybe léptetett egy határozatot.

A Sydney roncsa 22 kilométerre feküdt a Kormorantól, melyet egy nappal korábban találtak meg és amely 80 német tengerész végső nyughelyévé vált.

A haditengerészet hivatalos változata szerint (www.navy.gov.au), mely a túlélő német katonák vallomásain alapul, a Kormorán közelcsalogatta magához a jóval hatékonyabb fegyverzettel felszerelt Sydney-t, majd torpedókkal és tizenötcentis fegyverekkel tüzet nyitott rá. A Sydney állítólag lángba borult a hajóhídtól egészen a szellőztető kéményig és lassan dél felé távolodott, miközben "fényesen világított és időnként fellobbant".

A roncsok mostani felfedezése előtt az egyetlen nyom, amely kapcsolatba hozható a Sydney-vel, tavaly bukkant fel. Ekkor találtak rá a távoli Karácsony-szigeten egy ismeretlen tengerészre, akinek holtteste 1942-ben sodródott partra egy tengerészeti mentőcsónakban és a helybéliek eltemették.
Russ Shalders, az ausztrál haditengerészet egyik vezetője szerint nem kétséges, hogy a Sydney maradványait találták meg, mert a hanglokátoros felvételeken egyértelműen azonosítható a 6800 tonnás cirkáló.

"66 éve tanakodik ez a nemzet azon, hol van a Sydney és mi történt vele. Megfejtettük a kérdés első felét. A rejtély következő része természetesen az, hogy mi történt" - mondta Shalders.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását