2024. április 24. - György

Veszélyben a ciprusi fakókeselyűk

Fenséges látvány, ahogy az apró fejű óriási madarak Ciprus fölött keringenek a ragyogóan kék égbolton. Vannak turisták, akik csak azért látogatnak a szigetre, hogy megfigyeljék a fakókeselyűk repülését.
2008. március 16. vasárnap 10:58 - Hírextra
Ha azonban nem lesz eredményes a döghússal táplálkozó madarak megmentésére kidolgozott terv, akkor rövidesen eltűnnek a fakókeselyűk, amelyekből már ma is csak húszan élnek a szigeten. Ugyanakkor szakértők szerint legkevesebb negyven párra lenne szükség fennmaradásukhoz. Megmentésüket Spanyolországtól várják.

A fakókeselyűk azonban nemcsak Európában, hanem az egész világon veszélyben vannak. Fő táplálékuk, az állati tetemek nem sokáig hevernek a szabadban a modern mezőgazdaságban és a zöld mezők is egyre ritkulnak.

Cipruson már sok fakókeselyű elpusztult, miután megmérgezett rókák vagy kutyák tetemét fogyasztották el. Tíz évvel ezelőtt például a teljes populáció 30 százaléka kampányszerűen elvégzett mérgezéseknek esett áldozatául. Emellett a fakókeselyűk nagyon lassan szaporodnak: a nőstények csak hatéves korukban keltenek ki tojást és akkor is évente csak egyet. Kedvező feltételek fennállása esetén azonban a fakókeselyűk igen hosszú életűek, átlagosan ötven évig élnek.

Ezek a madarak figyelemre méltóan nagyra nőnek. Hosszuk akár 110 centiméter, súlyuk 13 kiló, szárnyaik fesztávolsága pedig két méter és hatvanöt centiméter is lehet. Ők a sziget legnagyobb ragadozó madarai és a "repülő pajtakapu" gúnynevet kapták. Azt, hogy még ma is otthonosak a szigeten, a brit katonaságnak köszönhetik. Utolsó menedékhelyük, ahová visszahúzódhatnak, az Episkopi brit katonai támaszpont sziklái.

A brit katonaság a ciprusi hatóságokkal és a környezetvédelmi szervezetekkel együttműködve megpróbálja a fakókeselyűket megmenteni. Az a kísérlet azonban, hogy fogságban tenyésszenek utánpótlást, kudarcba fulladt: a tojásból kikelt egyetlen fakókeselyű "embertől függőnek" bizonyult.

Az új stratégia abból áll, hogy egészséges fakókeselyűket telepítsenek Ciprusra, például Spanyolországból, ahol a populációt sikerült már eredményesen növelni. Egyidejűleg élelmet helyeznek ki számukra a sziget különböző részein és felvilágosítják a parasztokat a mérgezéssel járó veszélyekről. A tervek szerint a spanyol fakókeselyűk két éven át el lesznek elkülönítve ciprusi rokonaiktól, hogy az alatt megszokhassák új hazájukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását