2024. április 23. - Béla

Olvadnak a gleccserek

A Környezetvédelmi Világszervezetet (WWF) aggódik amiatt, hogy olvadnak az afrikai gleccserek az Uganda és Kongó határán húzódó Ruwenzori-hegységben. Uganda a Viktória-tótól északra, az Egyenlítőnél fekszik.
2008. március 15. szombat 12:29 - Hírextra
A nyugati felén húzódó Közép-afrikai árkot vulkánok szegélyezik, a legmagasabb 5120 méteres. Kongó Egyenlítői Afrikában terül el. Trópusi éghajlatát az országot középen átszelő Egyenlítő határozza meg. Az ország természetes növénytakarója a trópusi őserdő.

A WWF hétfőn Nairobiban nyilvánosságra hozott közleménye figyelmeztetett a klímaváltozás várható következményeire, aminek során a részben ötezer méter magasban lévő vulkánok gleccserei harminc éven belül eltűnhetnek. A WWF, Uganda és Kongó szakemberei expedíciójuk során a gleccserek drámai zsugorodását észlelték a Ruwenzori-hegységben.

"A gleccserek egyike már nem létezik" - közölte Marc Languy, a WWF igazgatója a Kelet-afrikai régióban. Különösen súlyosak a jelenség kihatásai azokra az állat- és növényfajtákra, amelyek nem képesek eléggé gyorsan alkalmazkodni a klímaváltozás következményeihez. A hegyek erdőségeiben többek közt számos csimpánz és leopárd él.

A Ruwenzori-hegység folyói biztosítják a régióban élő mintegy kétmillió ember vízszükségletét - mondta Musonda Mumba, a WWF vízügyi szakértője. A régió völgyeiben lévő falvak lakosai már változásokat figyeltek meg a csapadék és a vízellátás vonatkozásában. Az észlelések nyomán környezetvédők attól félnek, hogy a gleccserek olvadása még jobban befolyásolni fogja a víz körforgását Afrika harmadik legmagasabb hegyvidékén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását