2024. május 10. - Ármin, Pálma

Március 15-i összefoglaló

Néhány száz rendbontó randalírozott több órán keresztül szombaton késő este Budapesten, a Józsefvárosban. A rendbontók többször összecsaptak a rendőrökkel, akik közül hárman könnyebben megsérültek.
2008. március 15. szombat 22:56 - Hírextra
A főként fiatalokból álló tömeg a Blaha Lujza térről indult, ahol a Nemzeti Önvédelmi Mozgalom és több radikális szervezett tartott bejelentett rendezvényt. A téren felállított színpadon Budaházy György és Toroczkai László beszéde után felgyújtottak egy közlekedési táblára akasztott Gyurcsány-bábut, majd Budaházy felszólítására megindultak a Művészetek Palotájához, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével ünnepi gálaműsort tartottak a nemzeti ünnep alkalmából.

Az arcukat sállal eltakaró, csuklyás kabátot viselő fiatalok a József körúton, illetve a körúttal párhuzamos Mária utcán az Üllői útig jutottak, ahol Molotov-koktélokkal támadtak a felsorakozó rohamrendőrökre. A rendőrök könnygázt vetettek be, és elkezdték visszafelé szorítani a rendbontókat. Miután a József körúton a Rákóczi tér felől is érkeztek rohamrendőrök, a fiatalok a Baross utcánál a 32-esek tere, illetve a Horváth Mihály tér felé fordultak. Ott szétszóródtak a környező mellékutcákban, majd megpróbáltak ismét összegyűlni a József körúton.

A rendbontók többször összecsaptak a rendőrökkel, és rátámadtak újságírókra is. Két fiatal ruháját saját társaik gyújtották fel Molotov-koktélokkal. A lángra kapott ruhát gyorsan eloltották.

A rendbontók között többször felbukkant Morvai Krisztina, az ELTE Büntetőjogi Tanszékének docense, a Civil Jogász Bizottság februárban lemondott társelnöke és Gaudi-Nagy Tamás jogász, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvezetője. Mindketten főszerepet vállaltak az elmúlt másfél év budapesti tüntetésein előállított személyek védelmében, Európában és az Egyesült Államokban tartottak előadásokat arról, hogy szerintük milyen brutálisan, jogtipróan léptek fel a magyar rendőrök a tüntetőkkel szemben.

Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás a Baross utca és Rigó utca során egy rendőrsorfal elé vezetett egy fiatalokból álló csoportot. A csoport tagjai közül többen részt vettek a megelőző rendbontásokban. A két jogász szerint a fiatalok csak békés sétálók voltak, ezért követelték a rendőröktől, hogy engedjék át őket.

A József körúton kukákat borogattak fel és jelzőlámpákat törtek össze a rendbontók, akiket a rohamrendőrök a Blaha Lujza tér felé szorítottak. A helyszín felett rendőrségi helikopter körözött.
A rendzavarók többsége éjjel fél tizenegyre eltűnt az utcáról. A rendőrök a város több pontján is igazoltatták a kisebb csoportokba verődött fiatalokat.

Györfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az esti rendbontás során három rendőr sérült meg könnyebben. Napközben két rendőr szenvedett kisebb sérülést.
Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be, hogy a nap folyamán és az esti rendbontások során összesen 21 embert állítottak elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását