2024. április 25. - Márk

Rekordot döntött az Audi

Az adózás előtti eredmény 2.915 (1.946) millió euróval ismét csúcsérték a vállalat történetében. Az Audi a 2007-es üzleti év során a termelés, a kiszállított járművek, a forgalom és az eredmény tekintetében ismét rekordokat állított fel
2008. március 14. péntek 20:26 - Hírextra
Az Audi a 2007-es üzleti év során a termelés, a kiszállított járművek, a forgalom és az eredmény tekintetében ismét rekordokat állított fel. "Vállalatunk legsikeresebb üzleti évére tekinthetünk vissza: egyfelől sorozatban immár 12. kiszállítási rekordunkat állítottuk fel, másfelől minden fő pénzügyi mutató tekintetében szintén új rekordértékeket értünk el. Ezt nevezzük kvalitatív növekedésnek, ugyanis kizárólag a profitábilis fejlődés biztosíthatja tartósan versenyképességünket" - jelentette ki Rupert Stadler, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke tegnap Ingolstadtban, az éves sajtókonferencián.

Az Audi Konszern járműkiszállításai terén elért 5,7 százalékos emelkedéssel a 2007-es üzleti év forgalma - 7,9 százalékos növekedéssel - 33.617 (31.142)* millió eurós új csúcsot ért el. A 2.705 (2.015) millió euró működési eredményével a vállalat jelentős, 34,2 százalékos növekedést könyvelhetett el.

"Ez egyben a vállalat történetének az operatív működésből származó, eddigi legjobb eredményét is jelenti, hatásosan igazolva az Audi Konszern egészséges és tartós növekedését - emelte ki Axel Strotbek, az AUDI AG pénzügyi és szervezeti igazgatója.

E siker különösképpen a modellmix összetételének további javítására vezethető vissza, olyan nagy értékű modellek értékesítésével, mint az Audi Q7, a TT-sorozat, az Audi A5 és az Audi R8 szupersportkocsi. "Mindemellett a költségcsökkentés és a termelékenység növelése tekintetében tett következetes intézkedéseinkkel eredményminőségünket is tartósan javíthattuk - ezt értjük a kvalitatív növekedés fogalma alatt" - fejtette ki Strotbek.

Az adózás előtti eredmény 2.915 (1.946) millió euróval ismét csúcsérték a vállalat történetében, ami 49,8 százalékos pluszt képvisel. Az adózás utáni eredmény 1.692 (1.343) millió euróra, ami 26 százalékos növekedést jelent.

A 18,6 (14,2) százalék tőkearányos nyereségével az Audi Konszern jelentős, 4,4 százalékpontos növekedést produkált. A forgalom emelkedéséhez képest kiemelkedő nyereségnövekedést jelzi a forgalomarányos eredmény 6,2-ről 8,7 százalékra növelése is. "Az Audi Konszern ezzel ma az autóipar legeredményesebb vállalatai közé tartozik - értékelte Strotbek a fejlődést.

Sorozatban a 12. rekordév a kiszállítások tekintetében

Az Audi az elmúlt év során összesen 964.151 (905.188) autót adott át vásárlóinak, s ezzel 6,5 százalékkal növelte értékesítési volumenét az előző évhez képest. A négykarikás márka ez idő alatt 50 piacon állított fel értékesítési rekordot.

Az egyébként visszaesést mutató teljes piacon az Audi Németországban 254.014 (257.792, mínusz 1,5 százalék) autót szállított ki vásárlóinak, s 7,9 százalékos, rekord piaci részesedésével a vállalat a német piaci versenyben prémiumgyártói történetének legjobb eredményét produkálta.

Az AUDI AG prémiummárkaként a feltörekvő és a tehetősebb piacokon egyaránt szilárd pozíciót épített ki: Nyugat-Európában az Audi minden eddigit meghaladó mennyiségű, összesen 650.407 (631.380, plusz 3 százalék) autót értékesített. A legjelentősebb növekedést 100.712 átadott autóval (plusz 17,1 százalék) Nagy-Britanniában sikerült elérni. Kelet-Európában a kiszállítások egyharmaddal, összesen 36.073 (27.083) darabra emelkedtek.

A legnagyobb exportpiacnak 2007-ben 101.996 eladott járművel (81.708, plusz 24,8 százalék) Kína (Hong Kong-gal együtt) bizonyult, ahol az Audi továbbra is jelentős előnnyel piacvezető a prémiumszegmensben. A J.D. Power vásárlói elégedettségi tanulmányában a négykarikás márka e dinamikusan fejlődő piacon ismét az első helyet szerezte meg. Az Amerikai Egyesült Államokban az Audi 93.506 (90.116, plusz 3,8 százalék) autót adott át ügyfeleinek.

A Lamborghini leányvállalat 15 százalékos növekedést produkálva a 2007-es év során 2.406 szupersportkocsit szállított ki vásárlóinak.

Rekordértékek az autó- és a motorgyártásban egyaránt

Az Audi Konszern összesen 980.880 autót készített (a Lamborghinivel együtt), ami újabb gyártási rekordot képvisel (plusz 5,9 százalék, 926.180). A teljes termelés 82 százaléka az Audi ingolstadti és neckarsulmi gyárából került ki, ami történelmi csúcsnak számít. Az Audi Konszern motorgyártása összesen 1.915.633 (plusz 1,1 százalék) darabra növekedett.

A növekedés biztosítja a foglalkoztatottságot és újabb munkahelyeket is teremt

Az Audi évente 2 milliárd eurót fordít kizárólag új termékek fejlesztésére. Az Audi jelenleg 25 tagú modellportfolióját az elkövetkező nyolc év során 40 modellre kívánja bővíteni, s 2015-re éves szinten már 1,5 millió autót kíván kiszállítani. "Nagyra törő céljaink eléréséhez elkötelezett és céltudatos csapatra van szükségünk - hangsúlyozta Stadler, "mivel sikereink hátterében az autók mellett éppen az őket fejlesztő, gyártó és értékesítő emberek, vagyis munkatársaink állnak.

Munkatársai kiváló teljesítményét az Audi eredményarányos nyereségrészesedéssel ismeri el, amit májusban folyósít. Ennek teljes összege az idén dolgozónként 5.300 eurót tesz ki. A részesedés vetélytársainkhoz képest is bőségesnek számít, így ismét bizonyíthatjuk a konszern munkáltatóként is kiemelkedő vonzerejét" - jelentette ki Stadler.

A diplomás munkatársak, különösen a mérnökök iránti megnövekedett igénynek megfelelően az Audi 2007-ben 600 új dolgozót vett alkalmazásba. "Miközben sok más gyártó éppen leépíti a munkahelyeket, mi újakat hozunk létre. Az Audi az idén 800 egyetemet végzett, és mintegy 700 tanuló munkába állásával számol.

Az Audi Konszern alkalmazottainak száma éves átlagban az összesen 53.347 dolgozóval enyhén növekedett az előző évhez képest (plusz 2 százalék, 52.297). Az AUDI AG kollektívájában 44.698 (44.701) dolgozó tevékenykedett, közülük 31.369 (31.276) Ingolstadtban, míg 13.329 (13.425) Neckarsulmban. Az összesen 20 szakmában felvett 2.002 (2.031) tanulóval az AUDI AG megőrizte előző évi magas számukat németországi üzemeiben.

Kitekintő - 2008: tartós és nyereséges növekedés

Az Audi kiválóan kezdte a 2008 évet, és már januárban 4,7 százalékos növekedést produkált. A pozitív trend a 71.348 vásárlói kiszállítással februárban is folytatódott, a volumen ezzel 2,6 százalékkal emelkedett. Az új Audi A4 Avant az idén a mennyiségi növekedés és a minőségi fejlődés tekintetében egyaránt pozitív hatást fejt ki. "Jó úton haladunk célkitűzésünk felé, hogy az idén átlépjük az egymillió vásárlói kiszállítást. Következetesen folytatni kívánjuk nyereséges növekedési stratégiánkat - mondta Stadler. Tájékoztatása szerint az Audi 2007-es rekordértékeivel ma az autóipar legeredményesebb vállalatai közé tartozik. "Ezzel saját erőből alapozzuk meg jövőbeni növekedésünket" - hangsúlyozta Stadler.

Az Audi az autóipart érő külső kihívásokkal is bátran szembesül, s autógyártóként a klímavédelem iránti felelősségének is teljes mértékben tudatában van. Ám nem csupán napjainkban: az Audi modellekben 1990-hez képest 36 százalékkal kevesebb üzemanyag szükséges egy kilowatt (1,36 LE) teljesítményhez. A márka a jövőben minden nagy volumenű sorozatában kínál majd különösen gazdaságos modellváltozatot. "Tovább kívánjuk növelni a könnyűszerkezetes konstrukciók terén már ma is rendelkezésre álló óriási tapasztalatunkat és ismereteinket, az aerodinamika fejlesztése, a belső súrlódások mérséklése, valamint az elektronikai komponensek további optimalizálása mellett" - ismertette az Audi-vezér a kilátásokat.

A vállalat innovációs stratégiája keretében megoldások sokaságát sorakoztatja fel, mindenekelőtt dízeltechnikáját. "TDI-technikánkat még az idén a világ legtisztább dízelévé kívánjuk fejleszteni, mégpedig úgynevezett ultra low emission system koncepciónkkal" fejtette ki Stadler. A nitrogén-oxidok emissziója így akár 90 százalékkal is csökkenhet. "Az ehhez hasonló rendszerekkel a jövőben aktívan kívánjuk formálni az autóipart.

Zárójelben a növekedési ráták az előző évhez képest, illetve az adott előző évi értékek

Az AUDI AG a prémiumszegmensben világszerte fejleszt és gyárt autókat. A vállalat 2007-ben 964.151 értékesített járművel sorozatban immár a 12. rekordévét zárta. Az Audi termelési helyszínei között szerepel Ingolstadt, Neckarsulm, Győr, Changchun (Kína) és Brüsszel (Belgium), 2007 végén pedig Aurangabadban (India) is megkezdődhetett az Audi A6 gyártása. A vállalat eddig a világ több mint 100 piacán jelent meg. Az AUDI AG 100 százalékos tulajdonú leányvállalata többek között a Lamborghini S.p.A. (SantAgata Bolognese/Olaszország) és a quattro GmbH (Neckarsulm). Az Audi világszerte több mint 54 ezer dolgozót foglalkoztat, közülük mintegy 45 ezret Németországban. "A haladás technikája hosszú távú biztosítása érdekében a négykarikás márka minden évben 2 milliárd eurót invesztál fejlesztésbe, s az Audi jelenleg 25 tagú modellportfolióját 2015-ig közel duplájára, 40 modellre kívánja bővíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását