2024. május 29. - Magdolna

Obama a Hawaii Királyság szülötte?

Egyes hawaii lakosok szerint a szigetcsoporton született Barack Obama nem lehet az Egyesült Államok elnöke, mert egy másik, független, szuverén állam, a Hawaii Királyság szülötte.
2008. március 14. péntek 09:15 - Hírextra

A szigetcsoport függetlenségének maroknyi híve úgy véli, hogy Hawaii külön állam, nem része az Egyesült Államoknak, ennélfogva Obama nem az Egyesült Államok polgáraként született, s nem válhat annak elnökévé az amerikai alkotmány értelmében. (Az Egyesült Államok alaptörvénye szerint csak olyanok pályázhatnak az elnöki posztra, akik amerikai állampolgárokként születtek.)
Leon Siu hawaii zenész vetette fel a kérdést egy internetes hírportál számára írt cikkében.

Fejtegetése szerint törvénytelen volt a Hawaii Királyság megdöntése, és ezt most már maga az Egyesült Államok is elismeri. (Arra utalt az elismeréssel, hogy az amerikai kongresszus 1993-ban bocsánatot kért Hawaii népétől, elismerve, hogy sok méltánytalanság történt a hawaii monarchia száz évvel azelőtti megdöntésekor, és elismerve az őslakosok elidegeníthetetlen jogát arra, hogy maguk rendelkezzenek földjük felett.)

Valószínűtlen, hogy lenne bíróság, amely komolyan venné ezt az érvelést. Hawaii az Egyesült Államok egyik állama, a világ is ennek ismeri el, s a szigetek lakossága, néhány embert leszámítva, nem törekszik kiszakadásra - véli Jon van Dyke, a Hawaii Egyetem nemzetközijog-professzora.

A monarchia belső ellenfelei amerikai támogatással döntötték meg 1893-ben Liliuokalani hawaii királynő uralmát. Ötévi önálló köztársasági időszak következett ezután, de az Egyesült Államok csakhamar annektálta a szigetcsoportot. 1959 augusztusában népszavazás döntött arról, hogy Hawaii az Egyesült Államok ötvenedik államává válik. Akkor azonban a hawaii őslakosság már kisebbségi helyzetben volt a saját földjén az amerikai és ázsiai bevándorlókkal szemben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását