2024. április 29. - Péter

Németország jövőjébe lát a "Bölcsek tanácsa"

Jövőbelátók, egyfajta szellemi elit kezébe kerülhet Németország sorsa. Legalábbis erre utal, hogy Frankfurtban olyan "bölcsekből" álló tanács alakult, amely megpróbálja kézbe venni az ország jövőjét, hosszú távra meghatározva a fejlődés irányát.
2008. március 14. péntek 14:19 - Hírextra
A frankfurti "bölcsek" között tudósok, kutatók, orvosok, bankárok és volt politikusok egyaránt vannak. A németek számára a legnevesebbek közülük Manfred Pohl történész-közgazdász - aki a bizottság elnöke -, továbbá Wolf Singer agykutató, Dietrich Grönemeyer orvos, Peter Sloterdijk filozófus, valamint Bernhard Bueb pedagógus, s a listát neves konzervatív, szociáldemokrata és liberális ex-politikusok egészítik ki. Összesen harmincan vannak, akik most összefogva - Németország érdekében - együtt kívánják megtalálni a bölcsek kövét. Egyben bizonyítva, hogy a nemzet érdekében történő összefogás túllép - túl kell lépnie - az önző politikai korlátokon.

A tanács - mint a tagok pénteken hangsúlyozták - önkéntes kezdeményezésre jött létre, "felülről" nem biztatták őket. Céljuk az, hogy túllépve a napi politika többnyire eseményekhez kötött szűklátókörűségén, már az év végére előterjesszék a szükséges reformok hosszú távú koncepcióját. Mégpedig felettébb hosszú távra, azaz 2020-ig, vagy akár 2050-ig.

A fogadtatás egyelőre vegyes. A kormány részéről mindeddig semmifajta állásfoglalás nem hangzott el, aligha valószínű azonban, hogy a legtekintélyesebb szakértők véleményét figyelmen kívül lehetne hagyni. Különös tekintettel arra, hogy a frankfurti "szellemi elit" olyan területekkel kapcsolatban kíván javaslatokat tenni, mint a politika, a gazdaság, az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a Németországban tartózkodó külföldiek beilleszkedése. Csupa olyan terület, amely kulcsfontosságú az ország jövője szempontjából.

A frankfurti "bölcsek tanácsa" mindenesetre bizakodó. S ennek megfelelően magas mércét állított önmaga elé. A szociális igazságosságot, a közösségi gondolkodást, valamint annak az értékrendszernek a kialakítását, amelyre a jövő társadalmának támaszkodnia kell.

Az első reagálások szerint - mindent összevéve - csakis örülni lehet annak, hogy megalakult a frankfurti "bölcsek tanácsa". Ugyanakkor megfogalmazódott az aggodalom is amiatt, hogy az egész ünnepélyes beszédek és reformkongresszusok összessége lesz, s az álmok víziójává válhat. Mindenesetre a tanács megfogalmazta: időről-időre a nyilvánosság elé lép, hogy az említett aggodalmak semmiképp ne igazolódjanak be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását