2024. május 7. - Gizella

Humángenom - Hat kicsi indián

DNS-vizsgálatok szerint minden amerikai indián hat, húszezer évvel ezelőtt élt asszonyra vezetheti vissza családfáját. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak hat nő kelt át a kontinensre, hanem inkább azt, hogy ez a hat ős hagyományozott olyan geneti
2008. március 14. péntek 14:00 - Hírextra
A jelentős női ősök nem mind egyidőben érkeztek az Újvilágba, sőt nagy valószínűséggel nem is egyidőben éltek. Az kutatás eredményei szerint az asszonyok valamikor 18-21 ezer évvel ezelőtt - azaz nagyjából az első betelepülések idejében - léptek az amerikai kontinensre.

Perego vizsgálata megerősíti azt a korábbi feltételezést, amely szerint a mai indiánok mindegyike hat anyai leszármazási vonalból származik. A kutatás a mitokondriális DNS-t elemezte, vagyis az emberi sejtek energiatermeléséért, anyagcseréjéért felelős sejtszervecskéjének kizárólag anyai eredetű örökítőanyagát. Az ennek alapján felállított családfákból következtetni tudnak a DNS egy adott génjének korára. Így volt meghatározható a legutolsó hat közös vonal, amely olyan "ősanyáktól" származik, akik már nem Ázsiában éltek, hanem nagy valószínűséggel "Beringiában", azaz az egykor Ázsiát az amerikai földrésszel összekötő, a mai Bering-szoros területén fekvő földhídon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását