2024. április 25. - Márk

Nem adakoznak a BKV-nak

A HÉV-vonalak által érintett települések nem kívánnak anyagi támogatást adni a BKV-nak a vállalat költségvetési hiányának csökkentéséhez, de készek együttműködni a járatok vonzóbbá tételében az utazóközönség megnyerésére - közölte ma a Pest megyei közgyűl
2008. március 13. csütörtök 14:44 - Hírextra

Szűcs Lajos (Fidesz) elmondta, hogy 18 év után most először ültek tárgyalóasztalhoz a BKV illetékesei azon Budapest környéki 16 település vezetőivel, ahol a HÉV járatai haladnak. Közös álláspontjuk szerint a kocsipark elavult, a 30 éves szerelvények nagy része lepusztult és többi között emiatt a vonalak nincsenek kellőképpen kihasználva. Naponta hozzávetőleg 60 ezer utast szállítanak, ám ennél jóval többen vennék igénybe a járatokat, ha a BKV korszerűsíné a szerelvényeket és jobban figyelembe venné a közönség igényeit. - tette hozzá.

E törekvésben Szentendre, Ráckeve és más érintett település szívesen kivenné részét például a peronok komfortosabbá tételében, az állomásépületek felújításában, P+R parkolók létesítésében. Ésszerű lenne a menetrendet is összehangolni a HÉV-hez kapcsolódó Volán- és MÁV-járatokkal, hogy az utazók gyorsabban érhessenek célba - utalt rá a tanácskozás tapasztalatait összegző elnök.

Mindehhez azonban mindenek előtt szükség van a jogi ellentmondások feloldására. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a helyi közösségi közlekedés az adott önkormányzat, a helyközié pedig a főváros feladata, ám a HÉV jogállása e tekintetben tisztázatlan, a bizonytalankodás levét viszont az utazóközönség issza meg.

 A sok kényelmetlenség, a drága jegyek miatt azok is inkább autóval járnak az agglomerációból Budapestre és vissza, akik jobb feltételek biztosítása mellett szívesen szállnának fel a HÉV-re - állítja az elnök. A versenyképesség közös növelése előtt jogi akadályként tornyosul az is , hogy az érintett településeknek nincs tulajdoni hányaduk a HÉV-ben - e kérdésben is készek az önkormányzatok a BKV-vel egyezkedni- hívta fel rá a figyelmet Szűcs Lajos.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását